$left
$middle

Leif Holmstrand och Thale Vangen tilldelas Barbro och Holger Bäckströms konststipendium

Stipendiet på 350 000 kr delas ut av Malmö Konstmuseum till lovande eller etablerade svenska konstnärer och är ett av de största konststipendierna i Sverige.

Leif Holmstrand, som får priset för år 2020, är utöver konstnär även musiker och författare och debuterade med diktsamlingen ”Stekelgång” 2002. Kropp, identitet och språk är ämnen som ständigt återkommer i Holmstrands mångsidiga konstnärskap.

"Det här priset gör mig glad och skärrad. Det uppfordrar, gör saker möjliga att genomföra som jag tidigare bara förvarat som idéägg i ett särskilt drömfantasirum precis bakom hjärnan", kommenterar Leif Holmstrand nyheten.

Thale Vangen, som får priset för år 2021, rör sig i mellanrummet mellan vetenskap och mytologi. Med skulpturen som sitt främsta uttryck skapar Vangen former och miljöer som är lika surrealistiskt drömlika som fysiskt och biologiskt påtagliga.

"Det är verkligen makalöst roligt med ett sådant erkännande. Stipendiet kommer ge mig lugn och utrymme att fokusera vidare på arbetet framöver", hälsar Thale Vangen.

Malmö Konstmuseum kommer att göra en presentation av de bägge Malmöbaserade konstnärernas verk i december 2020.

Motiveringarna och mer information om Barbro och Holger Bäckströms konststipendium finns på Malmö Konstmuseums sida för Stipendier.

Bild: Thale Vangen, Truppen, 2018. Foto: Olof Nimar

sv
sv