$left
$middle

Hotat litteratur

Nu öppnar Dawit Isaak-biblioteket – Sveriges första bibliotek för yttrandefrihet

Förbjudna böcker, böcker som bränts eller censurerats, alla skrivna av människor som tystats, hotats, fängslats eller tvingats i exil på grund av sina ord. Böcker som du egentligen inte skulle få läsa om någon annan fått bestämma. Dawit Isaak-biblioteket ligger på Malmö Stadsarkiv och är öppet för allmänheten.

Dawit Isaak-biblioteket erbjuder en unik möjlighet för allmänhet och forskare att på en och samma plats kunna hitta och läsa litteratur som annars är svårtillgänglig eller utspridd. Här finns även facklitteratur om yttrandefrihet, censur, konstnärlig frihet och demokrati. Och du kan lyssna på och läsa om förbjuden musik.

- För oss är det viktigt att Malmö stad är en plats där yttrandefriheten och den konstnärliga friheten kan samla nya krafter. Att vi verkar aktivt för ett mer öppet och tillåtande klimat. Dawit Isaak-biblioteket är unikt i sitt slag och ett sätt för oss att konkret bidra till nationellt och internationellt uppsatta mål inom området kultur och yttrandefrihet, säger Pernilla Conde-Hellman, kulturdirektör, Malmö stad.

Vill du se vilka böcker som finns i Dawit Isaak-bibliotekets samling så hittar du det i Malin-katalogen. Tidigare inriktningar på Stadsarkivets bibliotek finns kvar, exempelvis historia, släktforskning, barnböcker och mycket annat.

Under hösten ordnas visningar av biblioteket varje torsdag kl 17 och den 22 september kl 18.30 kommer Betlehem Isaak och berättar om kampen för sin pappa Dawit och boken Mitt liv utan dig. Programmet liksom bibliotekets innehåll kommer att vara under ständig utveckling i samarbete med Malmöbor och andra intressenter.

Vill du tipsa om en bok som bör finnas på biblioteket kan du göra det på bibliotekets webbsida.

Fakta

Dawit Isaak är en svensk-eritreansk journalist och författare som sitter fängslad i Eritrea sedan 2001 utan rättegång för att han publicerat kritik mot regimen i Eritrea. Dawit Isaak-biblioteket är ett samarbete mellan Malmö Stadsarkiv, Biblioteken i Malmö, svenska PEN och fristadsorganisationen ICORN.

Öppettider

Mån-fre kl 10-18
Lör kl 10-15

Läs mer

malmo.se/dawitisaakbiblioteket

Kontakt

E-post: dawitisaakbiblioteket@malmo.se
Tel: 040–340203

sv
sv