$left
$middle

Träffa Havets kvinnor och män på Malmö Museer

I vandringsutställningen Haenyeo - havets kvinnor möter du de sydkoreanska dykarkvinnorna och deras tusenåriga tradition i starka porträtt av Hyung S. Kim. Havets kvinnor och män visar även båtmodeller och sjömansminnen från museets samlingar. Utställningarna öppnar den 26 september 2020.

Foto: Hyung S. Kim, Mats Gustavsson och Mia Blomgren/SR.

Havets kvinnor och män undersöker människor som lever på och av havet. Vad betyder livet på havet för de som arbetar ombord och hur är det att livnära sig på havet? Vilka myter har vi om sjömän och hur mår sjökvinnorna? Havets kvinnor och män består av fem olika delar: 

Haenyeo – Havets kvinnor

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Den tusenåriga traditionen är idag listad på UNESCO över mänsklighetens immateriella kulturarv. I utställningen får vi möta några av kvinnorna och ta del av deras liv och arbete. Här presenteras 26 starka porträtt av fotografen Hyung S. Kim, unika föremål donerade av Sooni Kim samt klipp ur dokumentärfilmen Dykarkvinnorna i Korea producerad av Hee-Young Ko. Utställningen är producerad av initiativtagaren Min Jeong Ko i samarbete med Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. Utställningen pågår till och med den 31 januari 2021.

Sjömansminnen

I en annan del av utställningen visas sjömannsminnen ur Malmö Museers samlingar. Föremål som hämtats hem under långa resor till sjöss, ofta från avlägsna länder. Vi vet oftast ganska lite om dessa föremål så varför har många museer samlat på just dessa saker? Vad är det som är så speciellt med just sjömäns minnen?

—Vi vill undersöka våra samlingar tillsammans med besökare, de som upplevt livet på havet och experter från olika kunskapsområden. Det är många föremål i våra samlingar som vi knappt vet något om. Nu tar vi chansen och ser om vi kan lära oss mer om föremålen, säger Josefine Floberg, chef för utställningsenheten på Malmö Museer.

Båtmodeller

Under utställningsperioden ges besökaren också tillfälle att möta museets konservatorer som arbetar med att rengöra och renovera båtmodeller på plats. Modellerna kommer från den omfattande Kockumsdonationen i Malmö Museers sjöfartssamling. I utställningen visas åtta båtmodeller från olika epoker.

Svenska sjömän

Lyssna till tre generationer sjömän som berättar sina liv. Sveriges Radios dokumentärserie Svenska sjömän av Mia Blomgren handlar om de myter som finns om sjömän, men avmystifierar också dagens sjömän och sjökvinnor.

#lättaankar

Under 2017 bildades över 30 svenska grupper med koppling till uppropet #metoo i sociala medier. En av grupperna var #lättaankar där 1150 kvinnliga sjömän och befälsstuderande ville ta ett krafttag mot sexuella trakasserier i sjöfartsbranschen. De spelade in en film om kränkningarna de utsatts för och denna visas som en del av utställningen.

sv
sv