$left
$middle

Yasmine El Baramawy är Malmö stads nya fristadsgäst

Musikern och kvinnorättskämpen Yasmine El Baramawy är Malmö stads senaste stipendiat i fristadsprogrammet. El Baramawy var med under massövergreppen mot kvinnor vid protesterna i Egypten 2012, och efter att hon öppet berättat om vad hon varit med om påverkades hennes liv brutalt. I Malmö känner hon sig trygg och planerar att slutföra sitt andra album som hon kämpat för under en lång tid.

Yasmine El Baramawy är en egyptisk musikkompositör, Oud-instrumentalist, ljuddesigner, politisk aktivist och kvinnorättskämpe. Hennes liv i Egypten där förtyck är vardag har varit svårt och en ständig kamp för rätten att verka. Ännu svårare blev det när hon valde att gå ut och berätta om sina upplevelser från massövergreppen mot kvinnor under protesterna 2012. De smärtfulla upplevelserna skildras bland annat i dokumentären A heart that never dies. För fyra veckor sedan kom hon till Malmö för ett tvåårigt stipendiat till 2022.

- Jag har bara varit i Malmö en kort tid men känner mig redan trygg, mer energisk, stabil och lycklig än vad jag gjort på mycket länge. Här finns en respekt för människor, ett fungerande rättssystem för alla, och kvinnor kan vistas säkert i det offentliga. säger Yasmine El Baramawy.

Några av El Baramawys framgångar kommer från att hon har utvecklat ett helt eget sound kring oud-spelandet, bland annat genom att modifiera instrumentet och med elektroniska experiment. Genom att mixa orientaliskt, rock och klassisk musik har hon tagit oud, som är ett av världens äldsta instrument, in i samtiden. Under fristadsåren planerar hon att fortsätta utveckla sin musik som hon inte hade möjlighet till i Egypten.

- Jag ska äntligen avsluta mitt andra album, arbeta och bygga upp min karriär, och jag vill utbilda mig akademiskt inom musik. Man påverkas enormt av att leva med att faror lurar runt varje hörn. Det har ätit upp all min energi och jag har utvecklat ångest. Så de här två åren är en chans för mig att starta om, att få rehabilitera mig själv musikaliskt och själsligt, fortsätter Yasemine.

Lyssna: Yasemine El Baramawy - SoundCloud

Läs mer om fristadsprogrammet.

Fristadsprogrammet är en del av Öppna Malmö - stadens satsning för att lyfta frågor om demokrati, diskriminering och rasism. Läs mer: Öppna Malmö

sv
sv