$left
$middle

Malmöpriser till två enastående filmer på BUFF

Malmö stads barnfilmspris 2020 gick till mexikanska Los Lobos och Unga filmjuryns pris från eleverna i klass 8 på Gottorpsskolan gick till fransk-belgiska Lola vers la mer.

Unga filmjuryn poserar utanför en biograf.

Unga filmjuryn, i år bestående av klass 8 på Gottorpsskolan i Malmö.

Det var en nedbantad version av BUFF filmfestival 2020 som genomfördes på biograf Panora den 27 -30 september. De båda jurygrupperna har under bara några dagar sett åtta filmer vardera, ibland via länk istället för på biograf, för att sedan kunna göra det svåra valet att utse bästa film.

– Det är ärofyllt att som regissör och produktionsteam tilldelas ett pris som kommer direkt från barnen. Unga filmjuryns pris kan också kopplas ihop med kulturförvaltningens arbete med Kulturell allemansrätt som handlar om alla barns rätt till delaktighet och medskapande i kulturella sammanhang, säger Linda Persson, dramapedagog på kulturförvaltningen Malmö stad.

Delas ut varje år

Både Malmö stads barnfilmspris och Unga filmjuryns pris delas ut varje år i samband med BUFF. För Unga filmjuryn utses varje år en ny åttondeklass i Malmö och detta sker i samarbete med Kulturskolan. Malmö stads barnfilmspris delas ut av en jury bestående av bland andra kulturnämndens ordförande Frida Trollmyr (S) och kulturförvaltningens strategiska utvecklare Ann Körling.
- Buff har som vanligt givit juryn för Malmö stads barnfilmpris en riktig utmaning med de utvalda åtta tävlingsfilmerna. Filmerna har behandlat svåra ämnen som utsatta barn på flykt och familjer i sorg, men också varit fantasifulla, fyllda med humor och vänskap, säger Ann Körling, strategisk filmutvecklare på kulturförvaltningen Malmö stad.

Festivalen avslutades på onsdagskvällen den 30 september på ett festligt sätt med en digital prisutdelning, live från Studio i Malmö, och med filmgäster på länk från hela världen.


Malmö stads barnfilmspris

Los Lobos | Mexiko | 2019 | regi: Samuel Kishi Leopo

Om filmen

Max och Leo har precis kommit till USA från Mexiko tillsammans med sin mamma, som nu kämpar med att få vardagen som papperslös immigrant att gå ihop. Medan mamman jobbar tillbringar bröderna dagarna med att rita och drömma om Disneyland.

Juryns motivering

En stark och berörande film med tydligt barnperspektiv om ett viktigt och aktuellt ämne. Regissören ger prov på stort mod i sitt avskalande bildspråk och förmågan att låta de unga skådespelarnas uttryck bära filmen. Den ger en dokumentärkänsla med inslag av fantasi och lekfullhet. Detta tillsammans med karaktärer som ligger nära verkligheten gör att filmen visar medmänsklighet och ger hopp i en utsatt situation.

Unga filmjuryns pris

Lola vers la mer | Belgien/Frankrike | 2019 | regi: Laurent Micheli

Om filmen

Lola kommer för sent till sin mammas begravning och allt är pappans fel. Han vill inte ha med Lola att göra efter hennes könskorrigering. Konflikten dem emellan trappas upp när de inte kommer överens om var de ska sprida mammas aska. Bra gestaltad och viktig historia där vi för en gångs skull får se en ung transperson i huvudrollen.

Juryns motivering

De viktiga ämnena acceptans, identitet samt stereotyper, ger ett starkt första intryck och fängslar omedelbart publiken. Filmens fantastiska scenografi, skådespeleri, fotografi och musik tar med oss på en svindlande färd. Regissörens val av filmteknik gör ord överflödiga och klargör filmens budskap.


sv
sv