$left
$middle

Trots en musikkarriär som har tagit henne världen över återvänder Nina Persson alltid hem till Malmö. Och nu har hon även hamnat i ett nytt sällskap, som en av Malmö stads kulturpristagare. Foto: Urszula Striner, Vårt Malmö

”I Malmö har man lite mer svängrum”

Som röst och textförfattare i The Cardigans är hon frontkvinna för en av Sveriges största musikexporter. Som Malmöbo har hon bland annat bildat Medborgarbandet som engagerar sig för att stärka demokratin och inspirera unga att göra sin röst hörd.

Musikern, låtskrivaren och artisten Nina Persson får 2020 års Kulturpris av Malmö stad.

I motiveringen står det bland annat: ”En stark personlig såväl som konstnärlig integritet är kännetecknande för Nina Perssons musikaliska gärning. Hennes röst har fascinerat publik över hela världen och lämnat ett outplånligt musikaliskt avtryck i svensk musikhistoria.”

Vad betyder det att få kulturpris av sin egen hemstad?
– Det betyder mycket eftersom det är här jag bor! Men det är också kul att priset är för hela min kulturgärning, långt tillbaka. Även om jag har jobbat på olika håll och i andra länder, så är mycket av det jag har gjort skapat här hemma i Malmö.

Hur är Malmö som kulturstad?
– Det är alltid och ofta uppförsbacke att arbeta som konstnär, men i Malmö har man lite mer svängrum upplever jag. Det går att ha lokaler för mindre hyror, och det finns ett stort intresse för det kulturaktörerna gör här, även för de som inte är de mest omskrivna.

Just nu brottas stadens kulturliv och kulturaktörer med den rådande pandemin ...
– Det är knepigt, det är det för alla. Men just nu är jag, och även nog många andra kulturaktörer, glada för att vi bor just i Malmö. För här får man utrymme att verka. Jag är faktiskt inte ett dugg orolig för Malmös kulturliv. Trots tiderna, trots pandemin, så lyckas kulturlivet vara blomstrande på alla nivåer.

Kan du ge exempel?
– Jag var nyligen på Galleriveckan som genomfördes trots allt. Det var helt fantastiskt. Jag är så glad att jag äntligen gav mig ut i ösregnet och for runt mellan utställningarna. Det var verkligen peppigt!

2018 satte du och Medborgarbandet upp varietén ”Vinnaren tar allt” på Malmö stads-teater. Föreställningen handlar om vikten av demokrati och att göra sin röst hörd. Varför är det viktigt?
– Man kom fram till för ungefär 100 år sedan – så det är ganska färskt ändå – att demokrati är det enda som fungerar, globalt sett.

– Demokrati är det enda som vi kan hålla fast vid, den enda gemensamma nämnaren i mänskligheten som kan få det att fungera. Och det blir allt viktigare. För vi blir ju fler och fler i världen, så det blir ett mer och mer bökigt klassrum att styra i.

Och man kan inte ta den för självklar?
– Man kan verkligen inte ta den för självklar. Som ”Brodera ut texten” (även hon en Malmökonstnär, red. anm.), broderade i ett av sina inlägg på Instagram: ”Demokrati är som bra uppkoppling, du saknar den inte förrän den är borta.”

Vad har du på gång framöver?
– Jag arbetar just nu som lärare på Rytmiske Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Helt nytt och väldigt kul. Alla spelningar som jag hade inbokade är såklart inställda eller framskjutna, så det känns oerhört fint att få jobb i dessa tider.

Vad önskar du för din hemstads kulturliv just nu?
– Att det kan få komma igång och hämta sig efter pandemin snart. Och det ska bli kul att de konstnärliga utbildningarna flyttar in i Varvsstaden!

Text Lisa Appelqvist, Vårt Malmö

sv
sv