$left
$middle

Foto: Moa Wiking Modell: Javi Lopez

Rainbow Dress belyser brott mot hbtqia+ -personers mänskliga rättigheter

Coronapandemin slår extra hårt mot redan utsatta grupper, runt om i världen såväl som i Sverige, däribland hbtqi+-personer. Inför Copenhagen 2021 - WorldPride och Eurogames har Amsterdam Rainbow Dress varit på besök i Malmö och Köpenhamn. Budskapet bakom klänningen är att synliggöra länder där det är kriminellt att vara hbtqia+.

Human Rights Forum är en stående programpunkt WorldPride och en hörnpelar när eventen äger rum i Köpenhamn och Malmö i augusti 2021. Konferensen för mänskliga rättigheter fokuserar på den globala hbtqi-situationen och pågår i tre dagar i Köpenhamn och avslutas med en Human Rights Forum Summit i Malmö med huvudtema flyktingar, gränser och migration.

- Vi är stolta över att ha Rainbow Dress här. Den påminner oss om varför vi fortfarande behöver kämpa för lika rättigheter. Den ökar medvetenheten om hbtqia+ och är ett statement som går i linje med Human Rights Forum, som är en viktig del av WorldPride i Köpenhamn och Malmö nästa år, säger Anna Tenfält, projektledare för WorldPride 2021 i Malmö.

Sedan Amsterdam Rainbow Dress skapades har den ställts ut över hela världen. I Malmö fotograferades klänningen på Malmöhus slott, som under krigsslutet 1945 förvandlades till flyktingförläggning och tog emot överlevande från Förintelsen.

Under fotograferingen bars klänningen av 24-årige Javi Lopez från Madrid, som flyttade till Malmö för tre år sedan. Att bära klänningen var ett sätt för Javi att synliggöra hbtqia+ -frågor och att representera de som inte syns eller hörs.

Klänningen har sedan rest över bron till Köpenhamn för en fotografering och fortsätter därefter vidare till andra platser i världen. I augusti 2021 återvänder den till Köpenhamn där allmänheten kommer att kunna se den.

- Eftersom WorldPride äger rum i Köpenhamn och Malmö nästa år kommer hela världen att vara här. Vi är stolta över att få vara en del av det. Syftet med det här projektet är att få igång en dialog om kriminaliseringen av hbtqia+ -personer och om hbtqia+ -flyktingar som flyr från sina hemländer, säger Arnout van Krimpen, grundare av Amsterdam Rainbow Dress Foundation.

Human Rights Forum - en del av WorldPride

16 - 20 August 2021 i Köpenhamn och Malmö

Copenhagen 2021 - WorldPride och EuroGames

Copenhagen 2021 - WorldPride och EuroGames är en del av Öppna Malmö, stadens satsning för att lyfta frågor om diskriminering och rasism.

sv
sv