$left
$middle

Utställningen "I livets väntrum" visas permanent på Malmö Borgarskola.

Premiär för utställningen ”I livets väntrum”

Tisdagen den 10 november har den unika utställningen ”I livets väntrum – skolan som blev flyktingsjukhus” premiär på Malmö Borgarskola. Utställningen handlar om när skolan gjordes om till reservsjukhus vid krigsslutet 1945.

Våren 1945 var Europa svårt härjat av krig. Andra världskriget hade pågått i sex år. Bomber föll över städerna. Människor var på flykt. Flera tusen av dem kom till Sverige, de flesta nyligen befriade ur nazisternas koncentrationsläger. På kort tid ställde Malmö om för att ta hand om flyktingarna. Skolor, idrottshallar, museet och andra institutioner blev flyktingförläggningar, sjukhus och karantänboenden.

Den här utställningen handlar om den tiden när Malmö Borgarskola gjordes om till reservsjukhus. Och om de människor som under några livsavgörande dagar vistades på Borgarskolan, i väntan på att starta sitt liv på nytt...

Personliga berättelser, bilder och dokument från överlevande och efterlevande, från arkiv och museer ligger till grund för utställningen.

– Det är en permanent utställning som visar på Borgarskolans del i den globala och lokala historieskrivningen. Utställningen kommer att ge goda förutsättningar att göra undervisningen extra intressant i och med kopplingen till den egna skolan, säger Martin Roth, rektor på Borgarskolan.

Projektet gjordes möjligt tack vare bidrag från Malmö Förskönings- och Planteringsförening samt Olof Palmes minnesfond.

Utställningen är producerad av Bergkvist ORD & TEXT i samarbete med Malmö Borgarskola, Malmö Museer och Malmö Stadsarkiv.

Invigningen av den permanenta utställningen ”I livets väntrum” på Malmö Borgarskola sker tisdagen den 10 november 2020 mellan klockan 14–17. I och med den rådande situationen finns ett begränsat antal platser. Givetvis kommer skolan ge möjlighet för inbjudna, liksom allmänheten, att besöka utställningen senare om förhinder uppstår.

För mer information kontakta:

Martin Roth, rektor

E-mail: martin.roth@malmo.se

Tel: 0768-546871

Öppna Malmö

Utställningen är del av Öppna Malmö som är stadens satsning för att lyfta frågor om yttrandefrihet, mångfald och det öppna samhället.
malmo.se/öppnamalmö

sv
sv