$left
$middle

Eleverna på Malmö latinskola när de jobbar med kampanjen. Foto: Mikael Hellman

Elever lanserar kampanjen ”Håll distans – slipp distans”

Elever på Malmö latinskola lanserar nu sin kampanj ”Håll distans – slipp distans”. Målet är att kampanjen ska få fler unga vuxna att ta ansvar och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Våren på distans var inte alls kul och det är en situation vi till varje pris vill undvika att hamna i igen, säger Sofia Tenghamn, 18 år.

Det är eleverna pluggar det estetiska programmet med inriktning grafisk design på Malmö latinskola som ligger bakom kampanjen. De har sedan höstterminen startade skissat på hur kampanjen kan se ut. Målet är att de ska få sina kompisar på skolan att bli bättre på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och på så sätt slippa att på nytt övergå helt till undervisning på distans.

– När vi kom tillbaka till skolan i augusti var distans något vi ville slippa. Det var då idén om kampanjen kläcktes. Jag tror inte att unga är rädda för att bli smittade, utan mer vilka konsekvenser en smittspridning kan få i form av missade aktiviteter, säger Sofia Tenghamn.

Kampanjen har alltså fått namnet ”Håll distans – slipp distans” och den baseras på personliga berättelser som bygger på känslor och visar det negativa med undervisning på distans. Kampanjen ska visas i form av affischer, klistermärken, pins, på tv-skärmar och i sociala medier.

Nu när smittspridningen ökar dramatiskt i Skåne är budskapet kanske mer aktuellt än någonsin. På grund av den ökade smittspridningen har det också tagits beslut om att mer undervisning ska ske på distans på Malmö stads gymnasieskolor. Därför känner eleverna att det är extra viktigt att kunna lansera kampanjen nu.

– Det är jättetråkigt med mer undervisning på distans – men det kunde varit värre. Nu måste vi fortsätta kämpa så att det inte blir som i våras med all undervisning på distans. Det känns därför viktigt att vi nu lanserar vår kampanj. Vi hoppas att den sprids så långt som bara är möjligt, även till andra skolor, säger Sofia Tenghamn.

Fakta om kampanjen

Här kan ni ta del av kampanjen: slippdistans.se/

Malmö stad hjälper till att sprida kampanjen till kommunens gymnasieskolor. Länsstyrelsen Skåne kommer också att uppmärksamma kampanjen så att det sprids till övriga kommuner.


sv
sv