$left
$middle

Digitalt firande av Finlands självständighetsdag

Malmö stad firar Finlands självständighetsdag den 6 december. Firandet är digitalt och det livesända programmet bjuder på något för hela familjen, bland annat musikunderhållning och föreläsningar.

Den 6 december bjuder Malmö stad in till firande av Finlands självständighetsdag. På grund av rådande omständigheter med coronapandemin hålls firandet digitalt. Det cirka två timmar långa programmet bjuder på något för både gammal som ung. Bland annat ger Susanna Alakoski ett föredrag om sitt författarskap och sina band till det finska och Elina Masalin håller en minikonsert för hela familjen.

Malmö stad är en del av det finska förvaltningsområdet vilket innebär att sverigefinska Malmöbor har utökade rättigheter i enlighet med minoritetslagstiftningen. Malmö stad har åtagit sig ett större ansvar för att skydda och främja det finska språket och därigenom även den sverigefinska kulturen.

–­ Vi är glada att kunna fira Finlands självständighetsdag med många bra artister och föreläsare, trots rådande omständigheter. Jag hoppas att alla som följer livesändningen känner att det blir ett fint firande av självständighetsdagen även om vi i år behöver fira på distans, säger Sanna Jälevik, utvecklingssekreterare för finskt förvaltningsområde i Malmö stad.

Finlands självständighetsdag firas den 6 december som landets nationaldag till minne av frigörelsen från Ryssland. Firandet handlar också om att hedra minnet av de som miste livet i kampen för självständighet, både i första och andra världskriget. I Sverige uppmärksammas Finlands självständighetsdag mycket på grund av den stora gruppen finsktalande som under en lång tid flyttat till Sverige, till exempel under 1600- och 1700-talen och under 1960- och 70-talet.

Var: www.malmo.se/finska

När: Söndag den 6 december klockan 14-16

Program

14:00 Inledningstal av Frida Trollmyr, kommunalråd och kulturnämndens ordförande.

14:10 Musik av Carita Akka Vainikka (sång), Janko Moreno (dragspel) och Johannes Bergil (saxofon).

Carita Akka Vainikka är en finsk-samisk sångerska, bosatt i Sverige, med musikaliska rötter i fransk chanson, klezmer, romsk och Balkan musik, gypsy jazz och finsk tango. Idag samarbetar hon med flera musiker runt världen och har framträtt i olika länder. Konserten framförs på finska.

14:25 Föreläsning av Göran Larsson - Finland och Skåneland i krig och fred

Föreläsningen är en historisk tillbakablick som handlar om hur människor från Finland i olika sammanhang kom till Skånelandskapen och slog sig ned här under århundraden närmast efter freden i Roskilde 1658 då området blev en del av det svensk-finska riket. Göran Larsson är senior advisor vid Kulturförvaltningen och tidigare museichef för Malmö Museer. Föreläsningen hålls på svenska.

14:45 Föreläsning av Susanna Alakoski - Finland i mitt hjärta

Det bara är så. I hjärtat är Finland. En efterlämnad plats, en gåta. Att förhålla sig, att återvända till. Susanna Alakoski berättar om sitt författarskap och sin anknytning till Finland och det finska.

Susanna Alakoski är författare och dramatiker och debuterade 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset och både blev pjäs och film. Alakoski är aktuell med Bomullsänglen, del ett i en romansvit om fyra böcker. Läs mer om Susanna Alakoskis författarskap på susannaalakoski.se. Föreläsningen hålls på svenska.

15:25 Elina Masalin - minikonsert för hela familjen

Elina Masalin är en finsk musiker som bor i Malmö. Hon skapar musik genom att använda sig av olika instrument, såsom flöjt, ukulele, klaverinstrument samt med hjälp av digitala program. Elina Masalin framför en minikonsert för hela familjen, i vilken finskt ordkonst och musik binds samman. Under konserten hörs nya arrangemang av gamla finska sånger och folkloristiska ramsor och dikter, som levandegör och skapar rytm i ljudlandskapen, ljudeffekterna och i melodierna. Konserten hålls på finska.

15:55 Avslutande ord av moderator Sanna Jälevik.

Moderator: Sanna Jälevik, utvecklingssekreterare på stadskontoret, Malmö stad, och samordnare för arbetet med finskt förvaltningsområde.

sv
sv