$left
$middle

Årets vinnare av Eleonorapriset utsedd

Torsdagen den 3 december, på internationella funktionshindersdagen, delar funktionsstödsnämnden i Malmö stad ut Eleonorapriset.

Eleonorapriset går i år till Gudrun Lindström för att hon med ett varmt hjärta under 35 års tid stöttat personer med funktionsnedsättningar på olika sätt.

Eleonorapriset är uppkallat efter Eleonora Aldin. Hon föddes med en ovanlig sjukdom som ledde till flera funktionsnedsättningar. Eleonora dog när hon var tre och ett halvt år. Funktionsstödsnämnden har uppkallat priset efter Eleonora för att uppmärksamma personer med funktionsnedsättningars rätt att leva och uppleva livet precis som alla andra.

Välkommen att följa direktsändningen av prisutdelningen från Rådhuset. Under utdelningen medverkar Roko Kursar, funktionsstödsnämndens ordförande, samt Eleonora Aldins föräldrar.

Livesändningen av Eleonorapriset 2020

Eleonorapriset 2020 tilldelas Gudrun Lindström med följande motivering

Det finns många eldsjälar i Malmö. Personer som utan egen vinning ställer upp och ger av sin tid för att skapa förutsättningar för ett aktivt och rikt liv för andra. Gudrun Lindström tilldelas Eleonorapriset 2020 för att hon med ett varmt hjärta under 35 års tid stöttat personer med funktionsnedsättningar på olika sätt.

Gudrun ställer alltid upp. Hon ser till att alla får möjlighet att vara med, på allsång, grillkvällar eller bingo. Hon ser vad som behövs i stunden, någon att prata med eller bara en hjälpande hand när ett skosnöre gått upp. Detta har varit viktigt, inte minst under coronatider då många känt ensamhet. Gudrun hjälper till att öka medvetenheten om funktionsnedsättningar och bidrar till ett inkluderande och tillgängligt samhälle för alla Malmöbor.

Gudrun får priset för sitt långa och outtröttliga engagemang. Priset ska även ses som en hyllning för alla de eldsjälar som i det tysta arbetar för personer med funktionsnedsättningar. Funktionsstödsnämnden gläds åt att ha eldsjälar som Gudrun i staden.

Mer om pristagaren: eldsjäl tilldelas Eleonorapriset

Bara en kan tilldelas Eleonorapriset varje år, men funktionsstödsnämnden ser att samtliga nominerade förtjänar att lyftas och hyllas. Människor som på olika sätt främjar rätten till lika värde och livsmöjligheter för Malmöbor med funktionsnedsättning.

Följande personer har också nominerats till Eleonorapriset 2020

Allt om autism (ideell förening)
Niklas Alterman (forskare)
Barn- och ungdomshabiliteringen (Region Skåne)
Bigitta Bjegert (aktivitetsledare, funktionsstödsförvaltningen)
Petra Björne (FOU-koordinator, funktionsstödsförvaltningen)
Café Rönnen (daglig verksamhet, funktionsstödsförvaltningen)
Jeanette Navarrete Ganga (personlig assistent)
Gasverksgatans LSS-boende (LSS-boende, funktionsstödsförvaltningen)
Natalie Eneke (engagerad Malmöbo)
FUB (intresseorganisation)
William Hedendahl (engagerad Malmöbo)
Ann-Charlotte Karlsson (stödpedagog, funktionsstödsförvaltningen)
Malmö frivilliga Samhällsarbetare (ideell förening)
Frida Nilsson (stödassistent, funktionsstödsförvaltningen)
Linda Olsson (vårdbiträde, funktionsstödsförvaltningen)
Anes Sabic (pojke med funktionsnedsättningar)
Sex för alla (samarbete mellan föreningen Grunden och RFSU)
Teater Pix (ideell förening)
Tomtegatans LSS-boende (LSS-boende, funktionsstödsförvaltningen)
Torupsgruppen (sysselsättningsverksamhet, Malmö stad)
Mattias Wellander Löfgren (dokumentärfilmare)

sv
sv