$left
$middle

Summit under WorldPride 2021 samlar politiker, tjänstepersoner och aktivister från hela världen

EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke, UNHCR-chefen Filippo Grandi och Victor Madrigal-Borloz vid FN:s råd för mänskliga rättigheter är några av deltagarna på Summiten om hbtqi+-flyktingar, gränser och migration som hålls på Malmö Live under WorldPride nästa år.

Med över 70 länder som fortfarande kriminaliserar samkönade relationer drabbas många hbtqi+-personer av brott mot de mänskliga rättigheterna och förföljelse i sina hemländer. Hbtqi+-migranter, asylsökande och flyktingar glöms ofta bort i debatten om migration och de utmaningar hbtqi+-personer möter.

Hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter

Under Copenhagen 2021 – WorldPride och EuroGames kommer en hel dag att ägnas åt de här frågorna under en internationell Summit om flyktingar, gränser och migration. Den 20 augusti samlas flera hundra aktivister, politiker och representanter för människorättsorganisationer på Malmö Live för att diskutera hbtqi+-flyktingars situation och rättigheter. Evenemanget kommer att sändas digitalt för att nå ut till så många som möjligt, vilket gör det lättare att anpassa det efter de restriktioner som gäller kring covid-19.

– Vi på UNHCR välkomnar möjligheten att få rikta uppmärksamhet till hbtqi+-personer som tvingats fly sina hemländer och deras erfarenheter. Copenhagen 2021 är ett viktigt tillfälle för experter, aktivister och beslutsfattare från hela världen att lyssna på dessa erfarenheter för att tillsammans arbeta för att lindra deras lidande och hitta lösningar för att förbättra deras situation, säger Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR som är en av talarna.

Egenupplevda berättelser i fokus

En viktig del är att lyfta fram egenupplevda berättelser. Därför kommer personer som själva flytt förtryck och förföljelse på grund av sexuell läggning eller könsuttryck att tala och berätta om sina erfarenheter.

EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke (MP) kommer tillsammans med Ulrika Westerlund, som arbetat med hbtqi+-rättigheter i över 20 år, att stå värd för evenemanget.

– Hbtqi-personer på flykt är några av världens mest utsatta människor. Som makthavare och folkvald politiker är det min plikt att lyssna till deras berättelser. Summiten är ett fantastiskt tillfälle att lyssna och lära - men också för att staka ut vägar framåt, säger Alice Bah Kuhnke.

Brett internationellt samarbete

Malmö stad arrangerar Summiten tillsammans med Malmö Pride och Happy Copenhagen i samarbete med; Rainbow Railroad, ORAM, UNHCR, the Council of Europe, Amnesty International, Human Rights Watch, Event in Skåne, Equal Asian Foundation, Refugee Coalition East Africa, LGBT Asylum, RFSL Newcomers, Malmö universitet, Trans Aktion, Kvinnojouren Öresund - Ungdomsjouren Öresund, IraQueer och RADO Uganda.

Läs mer

Hela programmet för Human Rights Forum finns här: https://copenhagen2021.com/human-rights/

sv
sv