Ceija Stojka, Utan titel, 1995, Akryl på kartong, 69,5 x 99 cm, Collection Antoine de Galbert, Paris. Foto: ©Célia Pernot

Förintelsens minnesdag uppmärksammas digitalt

Den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag över hela världen, så även i Malmö. Under eftermiddagen får vi under en livesändning ta del av två program när minnesdagen sänds från Malmö Konsthall.

Den 27 januari, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades år 1945, samlas människor över hela världen i en årlig manifestation för att minnas Förintelsens offer. Förintelsens minnesdag är också en dag som synliggör engagemang hos alla som värnar om mänskliga rättigheter och bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism, antisemitism och antiziganism.

I Malmö stad uppmärksammas Förintelsens minnesdag som en del i stadens arbete för ett öppet, inkluderande och tryggt Malmö. På grund av rådande omständigheter blir uppmärksammandet av Förintelsens minnesdag detta år digitalt.

Program

Under eftermiddagen sänds två program från Malmö Konsthall i en gemensam livesändning. Programdel 1 har fokus på den judiska Förintelsen och programdel 2 på den romska Förintelsen. Vi får bland annat lyssna till stiftelsen Expo i ett samtal om extremhögern nu och då, ett föredrag om räddningsaktionen med de vita bussarna och en introduktion till Malmö Konsthalls nya utställning Ceija Stojka, en romsk konstnär och författare som överlevde Förintelsen.

Förintelsens minnesdag livesänds på malmo.se/forintelsensminnesdag och på Kultur i Malmös facebooksida klockan 13­–17. Fullständigt program finns här.

Medarrangörer

Programdel 1 genomförs i samarbete med Antirasistiska Filmdagar i Malmö, Malmö mot Diskriminering, ABF Malmö, Berättargruppen Förintelsens efterlevande och Svenska Röda Korset.

Programdel 2 arrangeras av Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer.

Förintelsens minnesdag är en del av Öppna Malmö – stadens satsning för att lyfta frågor om öppenhet och tolerans. Läs mer om Öppna Malmö här: malmo.se/oppnamalmo