$left
$middle

Ceija Stojka invigs digitalt

Den romska konstnären Ceija Stojka överlevde tre koncentrationsläger innan hon många år senare började vittna om sina upplevelser. Utställningen invigs digitalt på Malmö Konsthall fredagen den 29 januari kl 18–18.30.

Malmö Konsthall presenterar i vår den romska konstnären och författaren Ceija Stojka (1933–2013). Med utgångspunkt i utställningen vill konsthallen öka kunskapen om den bortglömda romska Förintelsen och om romernas historia i Sverige och Malmö, som i oktober står värd för den internationella konferensen för Förintelsens hågkomst.

Utställningen med Ceija Stojka är den första stora presentationen av hennes verk i Sverige och invigs digitalt fredagen den 29 januari. Frida Trollmyr, kommunalråd för kultur och fritid och ordförande för Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer, inviger utställningen. Övriga talare är Mats Stjernstedt, chef för Malmö Konsthall, utställningens curatorer Noëlig Le Roux och Xavier Marchand, Mujo Halilovic, verksamhetsledare, och Marian Wydow, sekreterare, från Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC), som fungerat rådgivande i utformandet av utställningen.

Öppningen kan ses upp till två veckor efter sändning, fram till den 12 februari.

Malmö Konsthall är tillfälligt stängd för publik, men utställningen kommer att tillgängliggöras digitalt via korta filmer och filmade visningar tills publiköppningen.

sv
sv