Mezquites Hjärta (bild), vinnare av Malmö stads barnfilmpris 2021.

Malmöpriser till två lysande filmer på BUFF

Malmö stads barnfilmspris går till Mezquites Hjärta och Unga filmjuryns pris från eleverna i årskurs 8 på Backaskolan går till All foreigners keep their curtains closed.

Barn- och ungdomsfilmsfestivalen BUFF har i år coronaanpassats och arrangeras därför digitalt den 13–19 mars. Under festivalveckan har 122 filmer, extramaterial och seminarier visats på BUFFplay. I en livesänd prisutdelning från Rådhuset under torsdagskvällen delade Malmö stad ut sina två priser, Malmö stads barnfilmpris och Unga filmjuryns pris.

Malmö stads barnfilmpris

Malmö stads barnfilmpris delas årligen ut i samband med BUFF till den filmskapare som enligt priskommiténs bedömning bidragit med den bästa barnfilmen på festivalen. Juryn lägger stor vikt vid kvalitet och nyskapande. Vinnaren belönas med 100 000 kronor.

– Juryn för Malmö stads barnfilmpris har under BUFF sett de åtta tävlande barnfilmerna som alla håller hög kvalitet. Filmerna som vi sett har berört både stora frågor om jämställdhet, miljöförstöring och vetenskap men också ämnen som sorg, utanförskap och vänskap. Det har varit ett intressant, roligt och såklart svårt arbete att välja ut en vinnare bland flera riktigt bra filmer. Det är med glädje jag presenterar Mezquites Hjärta som vinnare av Malmö stad barnfilmpris 2021, säger Ann Körling, strategisk filmutvecklare på kulturförvaltningen i Malmö stad
Mezquites hjärta (Mezquite’s Heart) | Mexico | 2020 | Regi: Ana Laura Calderón

Om filmen

Lucia lär sig spela harpa och vill uppträda på skolans högtidsfirande, men traditionen säger att flickor inte ska spela harpa. Nu är det på tiden att den nya generationen börjar ifrågasätta förlegade idéer om hur saker och ting ska vara. En stämningsfull, varm och humanistisk barnfilm om drömmar och jämställdhet som inte lämnar någon oberörd.

Juryns motivering

En varm och vacker barnfilm som berättar om en flickas kamp för att bryta normer och traditioner. Filmen står stark i en plats som vi inte fått besöka innan. En autentisk historia om familjerelationer, drömmar och jämställdhet som berör och är lätt att identifiera sig med.

I juryn

Pelle Öhlund – Regissör, dramatiker, skådespelare och konstnärlig ledare för Moomsteatern.

Hannes Holm – Regissör, manusförfattare och skådespelare. Bekant som regissör för bl a de nya Sune-filmerna, Ted – För kärlekens skull och En man som heter Ove.

Elin Kamlert – Malmöbaserad filmproducent med titlar som Lesslie brinner, Bikes vs. Cars och Den unge Zlatan i bagaget. Ordförande i Oberoende Filmares Förbund.

Sissela Benn – Malmöbördig skådespelare och komiker. På duken har vi bland annat sett henne i de nya Sune-filmerna, I Anneli och julkalendern. Även regissör till Dilan och Moa.

Frida Trollmyr – Ordförande i Malmö Stads kulturnämnd.

Nicola Rabi – Andre ordförande i Malmö Stads kulturnämnd.

Ann Körling – Strategisk filmutvecklare Kulturförvaltningen, Malmö Stad.

Unga filmjuryns pris

Unga filmjuryns pris delas varje år ut till en ungdomsfilm som ingår i tävlan på BUFF. Priset arrangeras av Malmö Kulturskola, kulturkopplingens filmpedagogiska verksamhet, som förbereder och samordnar Unga Filmjuryns arbete. Unga filmjuryn delar ut en prissumma på 25 000 kronor.

Juryn består i år av elever från årskurs 8 på Backaskolan. Under BUFF har de haft i uppdrag att utse den bästa ungdomsfilmen 2021.

– Det är ärofyllt att som regissör och produktionsteam tilldelas ett pris som kommer direkt från barnen. Unga filmjuryns pris kan kopplas till kulturförvaltningens arbete med Kulturell allemansrätt, som handlar om alla barns rätt till delaktighet och medskapande i kulturella sammanhang. Det är med glädje som vi meddelar att unga filmjuryns pris går till Alle utlendinger har lukka gardiner, säger Linda Persson, drama-och filmlärare på Malmö Kulturskola.

All foreigners keep their curtains closed | Norge | 2020 | Regi: Ingvild Søderlind

Om filmen

Mariana är 15 år och kär i Ali2, skolans fuckboy. I skolan spelar killarna tuffa och tjejerna kämpar för att få vara sig själva. I hennes klass går David som är gay. När hennes bror åker till krigets Afghanistan drabbas hon av stor saknad. En tonsäker skildring av vänskap och kärlek som fångar hur det är att vara ung i Norge och i världen idag.

Juryns motivering

Denna film lyckas hålla rastlösa tonåringar intresserade i dess hela 84 minuter. Med dess miljöbaserade ljudbilder kan alla ungdomar relatera och leva sig in i karaktärernas problem. Scenografin gjorde att man fick ett vardagligt perspektiv vilket gjorde filmen komplett. En väl strukturerad handling och ett bra tempo gjorde filmen till ett praktfullt exempel av en ungdomsfilm.