$left
$middle

Konsthallens Stefan Wydow packar ner böcker för leverans till Malmös skolor.

Konsthallen utbildar 9:or om Förintelsen

Den här veckan utgår en stor bokleverans från Malmö Konsthall. Alla elever i årskurs 9 i Malmö, över 3000 stycken, får en bok om den romska Förintelsen.

I anslutning till utställningen Ceija Stojka bedriver Malmö Konsthall en omfattande pedagogisk verksamhet riktad till högstadiet. Boken Paroles D'artiste: Ceija Stojka, som översatts till svenska av Malmö Konsthall, innehåller bilder och citat av den romska konstnären Ceija Stojka, som överlevde tre olika koncentrationsläger under andra världskriget. Med utställningen, som visas fram till den 23 maj, vill Malmö Konsthall sätta fokus på den romska Förintelsen, en historia som för många fortfarande är okänd.

– Utställningen med Ceija Stojkas målningar, teckningar och texter, hennes vittnesmål från förintelselägren, är en unik möjlighet att ta del av ett historiskt skeende som inte fått den plats den förtjänar i historieböckerna, säger Ylva Brännström, konstpedagog på Malmö Konsthall.

– Romerna drabbades delvis på ett annat sätt än andra grupper, och har i efterhand inte fått samma erkännande och upprättelse. Ceija Stojka hade en viktig roll i att lyfta frågan genom sin konst, och blev även en viktig aktivist, med stort erkännande i sitt hemland Österrike.

Skolklasser i högstadiet kan boka in sig på visningar av utställningen från den 8 april, efter cirka fyra månaders stängning på grund av Covid-19. Bokningar sker via evenemangssystemet Kulturell allemansrätt för barn och unga i Malmö. Platserna släpps denna vecka.

Lärarmaterial för att starta diskussion i klassrummet

Till utställningen finns ett lärarmaterial för att fördjupa diskussionen om Förintelsen och antiziganism tillsammans med klasserna. Materialet består av texter och övningar att göra i klassrummet, före eller efter besöket på konsthallen, samt diskussionsfrågor att använda i utställningen. Via webbplatsen Malmö Delar kan lärare strömma en nyklippt version av filmen Nuets minne till klassrummet, anpassad för elever i högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildning. Filmen är gjord av journalisterna Carl Johan Folkesson och Agnes Lakatos, och eleverna får möta romska Förintelseöverlevare från Skåne. Till filmen finns också ett fakta- och frågeunderlag att arbeta med i klassen.

Boken om Ceija Stojka kommer också att ges som gåva till deltagarna i höstens kommande Förintelsekonferens Malmö International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism.

Konsthallens utställning med den romska konstnären Ceija Stojka.
sv
sv