$left
$middle

Per-Erik Ebbeståhl, ledningstrateg Malmö stad

Risk för trängsel vid lönehelg och ledighet

Lönehelg och ledighet har tidigare inneburit ökad rörlighet i Malmö, visar data från Google Mobility. Nu inför påskledighet och löneutbetalningar ser Malmö stad risker för ökad trängsel och detta är särskilt oroväckande då nya varianter av coronaviruset är extra smittsamma. När samma förutsättningar var på plats under sportlovet ökade shopping och nöje till samma nivåer som under julhandeln.

Den samlade bilden tyder på att fler och fler rör sig mer i samhället. Oavsett kategori i data från Google Mobility är trenden den samma sedan mitten av januari. Fler befinner sig dagligen på sina arbetsplatser och shopping och nöje ökar.

-Vi är inte över mållinjen i denna pandemin men vi kan skymta den. Så nu hoppas vi Malmöbor orkar kämpa och hitta sätta att njuta av påsken utomhus utan trängsel och nya umgängen. Oron för sjukvården och samhället är de nya virusvarianter som verkar vara mer smittsamma, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg Malmö stad.

Det är ett fåtal smittade av covid-19 bland de 10 000 som får insatser av hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen. De personer som bor på Malmö stads 41 särskilda boenden och medarbetare som arbetar nära de boende har nu blivit erbjudna två vaccindoser. Men innan hela befolkningen är skyddad är det extra viktigt att följa råden.

-När du bara träffar ett fåtal samma personer och håller avstånd i alla sammanhang skyddar du inte bara dig själv – du skyddar även andra Malmöbor som kan drabbas illa, Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg Malmö stad.

Vad gäller?

Sedan 14 december gäller nationella råd för att minska smittspridningen av covid-19. Råden gäller hela Sverige och har ersatt de lokala skärpta råden som tidigare fanns i Skåne.
Läs mer om råden på 1177.se

  • Träffa och umgås bara med samma fåtal personer
  • Ta vaccin när du erbjuds
  • Fortsätt jobba hemifrån om du har möjlighet
  • Stanna hemma och testa dig vid minsta symptom
  • Håll avstånd i alla sammanhang
sv
sv