$left
$middle

Romska flaggan

Välkomna på firande av romernas internationella dag 8 april!

Den 8 april bjuder Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) med vänner in till en digital livesändning från Malmö Konsthall för att uppmärksamma romernas internationella dag.

Poesi och musik står i fokus i programmet som sänds från Malmö Konsthall där utställningen med den romska konstnären och Förintelseöverlevande Ceija Stojka samtidigt pågår.

Ta del av poesiläsning, rörande sång, visning av verk av Ceija Stojka och avslutningsvis ett uppträdande av den Malmöbaserade, talangfulla romska artisten Daisy Balros och gitarristen Robert Vävström.

Sändningen börjar kl. 15:00 och pågår fram till kl. 15:30, genom facebook: https://fb.me/e/1fV1aBeGN

Varför firas 8 april?

I London år 1971 hölls den allra första romska kongressen. Där samlades representanter från 14 länder och en rad beslut togs. International Romani Union (IRU) bildades, den romska flaggan fastställdes och sången Gelem Gelem (jag har vandrat) beslutades bli den romska nationalhymnen. Beslut om en egen internationell dag den 8 april fattades sedan på den fjärde romska världskongressen i Serock, Polen år 1990. Dagen uppmärksammas bland romer och icke-romer i hela världen.

Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC)

sv
sv