$left
$middle

Regnbågsfärgade bänkar på Stortorget i Malmö. Foto: Malmö stad

Malmö fyller staden med regnbågsfärger och Pride-upplevelser

Lokala och internationella konstnärer ställer ut i Folkets Park, Pride-vigslar på vackra platser runtom i staden, parkbänkar och papperskorgar som målas i Pridefärger och utställning om Selma Lagerlöf på Torups slott. Malmö stad växlar upp med kärlek, värme och gemenskap inför WorldPride i sommar.

Det är ett par månader till årets stora arrangemang i Malmö och Köpenhamn. Men redan nu börjar det märkas att det kommer att hända saker i mitten av augusti när WorldPride och EuroGames äger rum. Ett stort antal parkbänkar målas om i regnbågsfärger. Det är totalt 95 bänkar som får ny kostym och som är placerade längs med flera gator och i parker i Malmö. Bänkarna finns på Centralstationen, gågatan från Gustav Adolfs torg till Triangeln, i Kungsparken och Slottsparken, Pildammsparken, på Möllevångstorget, Värnhemstorget, Fridhemstorget samt i Rönneholmsparken, Öresundsparken och Cementparken.

– Jag hoppas att bänkarna kommer att sprida glädje och göra att fler känner sig representerade i sin stad, säger Clara Zetterlund, landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret, som arbetar med projektet.

Inte bara parkbänkar utan även papperskorgar får ny färgskala. Det handlar om runt 300 papperskorgar som ska folieras med Prideflaggor. Papperskorgarna är placerade längs med gågatan mellan Centralstationen och Triangeln samt i Folkets Park där även parkbänkarna har målats i regnbågsfärger. Papperskorgarna smyckas under maj och juni.

Folkets Park har i många år varit en del av den lokala Pridefestivalen i Malmö. I samband med WorldPride tar parken chansen att utveckla sitt engagemang och testa idéer som inte varit möjliga att genomföra tidigare år. Bland programpunkterna för WorldPride finns Youth Pride, en del av evenemanget som är specifikt anpassat för unga. Innehållet är tänkt att utgöras av workshops, samtal och aktiviteter. Det blir även konstutställningar i glascontainers och boxar med verk av både lokala och internationella konstnärer.

Även rent visuellt kommer det märkas att Folkets Park knyter an till Pride-andan i sommar. Emelie Niskanen är projektledare och berättar mer om den gestaltning som planeras.

– Med start den 1 juni kommer parken att gå i regnbågens färger. Vi börjar i liten skala men utökar det mer och mer för att under själva WorldPride accelerera upp ytterligare. Vi kommer att fylla parken med en dekor som vi tagit fram tillsammans med Malmö Pride och lokala samarbetspartners, säger Emelie.

Hon arbetar också med Pride Weddings. Ett koncept där par kommer att kunna vigas på fyra platser i Malmö: Torups slott, Katrinetorp landeri, Slottsträdgården och Folkets Park.

– Vi ordnar en avskild och vackert utsmyckad vigselplats till de som bokar vigsel, en plats som går att anpassa efter rådande restriktioner. Vi står förvigselförrättare och en kontaktperson som är på plats för att säkerställa att bröllopsparen får en oförglömlig dag, säger Emelie Niskanen.

Vad hoppas du att Malmöborna ska tänka och känna när de ser det Malmö stad gör inför och under WorldPride?

– Jag hoppas att Malmöborna känner sig inkluderade i den värme, gemenskap och kärlek som detta arrangemang står för.

Också på Torups slott görs en satsning som knyter an till WorldPride. Mellan den 29 juni-22 augusti kommer utställningen ”Selma Lagerlöf på Mårbacka” att visas. Den ska ge en nyanserad bild av Selma Lagerlöf. Utöver den officiella Selma får vi lära känna den privata sidan av författaren. Selma Lagerlöf hade en stark koppling till Skåne och var en välkommen gäst på Torups slott.

Fakta Pride Weddings:

Bokningen är kostnadsfri och görs på denna länk:
WorldPride Weddings Malmö

sv
sv