$left
$middle

Fr.v. Lilli Auginski, Studentkåren Malmö; Linn Svärd, SFS; Zeynep Erdal, Studentstadskoordinator; Kerstin Tham, Malmö universitet; Katrin Stjernfeldt Jammeh, Kommunstyrelsens ordförande; Matin Farzad, Odontologiska studentkåren Malmö

Malmö utsedd till Årets studentstad 2021/2022

Det är en stad att leva och trivas i både innan, under och efter sina studier och studenterna ses som en självklar del av stadens utveckling. Så motiverar Sveriges förenade studentkårer (SFS) korandet av Malmö till Årets studentstad 2021/22.

Sveriges förenade studentkårer delar varje år ut utmärkelsen Årets studentstad till en stad som utmärker sig i sitt arbete för att skapa en god studie och levnadsmiljö för studenter. 2021/2022 tilldelas utmärkelsen Malmö.

- Malmö är en stad som visar på ett väl fungerande studentinflytande. I Malmö syns det tydligt att studenterna är en självklar del av staden och därför är det nu fantastiskt roligt att få tilldela Malmö denna utmärkelse. Deras arbete med att uppmuntra till studier har varit mycket inspirerande och vi hoppas att utmärkelsen Årets studentstad 2021/2022 ska fortsätta inspirera till att stärka studenternas röst i staden, lärosätet och studentkårerna, säger Linn Svärd Vice ordförande SFS.

Bakom den nominering som lett till Malmös utmärkelse står projektet Studentstaden Malmö - ett samarbete mellan Malmö stad, kårerna och Malmö universitet med syfte att förbättra studenters villkor i staden. Projektet startades 2019 och drivs framåt av en studentstadskoordinator, Zeynep Erdal, som är anställd av både Malmö stad och Malmö universitet. När hon har på sig Malmö stad hatten hör Zeynep under Omvärld och näringslivs enhet Marknad och attraktivitet på Stadskontoret.

- Det känns otroligt roligt och viktigt att få detta betydelsefulla pris från Sveriges viktigaste studentorganisation. Det goda samarbetet mellan staden och universitet, kombinerat med ett enormt engagemang, har resulterat i betydande förflyttningar på kort tid. Bland annat har vi jobbat för att öka studentinflytandet i staden, till exempel genom att skapa forum där politiker och studenter kan mötas. Vi jobbar också på att ta fram en karriärövergångsstrategi som kan underlätta studenters etablering på arbetsmarknaden, vilket är extra viktigt nu när pandemin gör det svårare att få jobb, säger Zeynep Erdal.

Utmärkelsen ”Årets studentstad” har delats ut sedan 1999 och är det enda i sitt slag. Malmö universitet, Malmö Stad, Studentkåren Malmö och Odontologiska studentkåren i Malmö tar gemensamt emot utmärkelsen.

Motivering

Den stad som erhåller utmärkelsen Årets Studentstad ska präglas av god samverkan mellan studenter, stad och lärosäte, och det är med stolthet som SFS utser Malmö till Årets studentstad 2021/2022. Utmärkelsen går till en stad som inte räds över nya utmaningar. En stad som alltid har utveckling i fokus. En stad som är stolt över sina studenter. En stad som är beredd att göra allt för att studenterna ska trivas - före, under, och efter sin utbildning. Malmö stad, Malmö universitet, Studentkåren Malmö och Odontologiska Studentkåren Malmö bedriver ett strukturerat arbete för att stärka studentstaden Malmö. Malmö är en studentstad att studera, leva och trivas i. Staden värnar om studenternas välmående och visar på ett välintegrerat studentinflytande i alla processer.

Linn Svärd, Vice ordförande SFS

sv
sv