$left
$middle

Bibliotekarie Teresia Palander och Tajana Krznar Frklic från Pauliskolan tillsammans med Suzanne Sandberg från Stadsarkivet. Foto: Anna-Malin Blomqvist

Suecian har flyttat in på Stadsarkivet

Under högtidliga former överlämnades den 27 april praktverket Suecia antiqua et hodierna av Pauliskolans bibliotek till Malmö Stadsarkiv.

Suecia antiqua et hodierna - i översättning Det forna och nuvarande Sverige - eller Suecian, som den brukar förkortas, innehåller 353 planscher med teckningar av städer, byggnader och historiska platser. Den är tryckt på 1700-talet och har enligt anteckning på första sidan tillhört Frans Suell och P F Kjellström innan den hamnade på Pauliskolan.

I Sydsvenskan och Skånska Dagbladet 28 april kan man läsa att man ska kunna bläddra i boken på Stadsarkivet. Men det stämmer inte riktigt för även om det malmöitiska exemplaret är i gott skick är den ömtålig på grund av sin ålder och behöver förvaras i klimatiserat arkivmagasin. För att stilla alla nyfikna kommer man dock ett litet tag framöver att kunna se den i en monter i Stadsarkivets foajé.

För den som vill "bläddra" i boken hänvisar vi till det inskannade exemplaret som finns på Kungliga bibliotekets hemsida: https://suecia.kb.se. Där går det också att läsa mer om denna märkliga bok.

För studier av just det malmöitiska exemplaret går det bra att skicka ett mail till: stadsarkiv@malmo.se.

sv
sv