$left
$middle

Foto: Erik Lernestål

AI-versioner av Förintelseöverlevande testas på Malmö Museer 

AI-versioner av Förintelseöverlevande ska prata med kommande generationer. Nu betatestas Dimensions in Testimony på Malmö Museer.

Sommaren 2020 spelades två svenska överlevande från Förintelsen in med avancerad videoteknik i en studio i Stockholm. I projektet Dimensions in Testimony skapas interaktiva AI-installationer av Elisabeth Citrom (född 1931 i Polen) och Tobias Rawet (född 1936 i Polen). De digitala versionerna kan föra samtal med kommande generationer även långt efter att de sista överlevande gått bort.

–Jag har levt ett långt och omväxlande liv. Att få göra Dimensions in Testimony har för mig betytt att kunskapen om andra världskrigets värsta brott kommer att leva kvar för evigt, säger Tobias Rawet.

Hittills har vittnesmål från ett 30-tal personer runt om i världen dokumenterats. De svenska vittnesmålen från Tobias Rawet och Elisabeth Citrom kommer finnas tillgängliga för allmänheten från 2022.

Tobias Rawet under filminspelningarna. Foto: Erik Lerneståhl.

Betatester på Malmö Museer

Malmö Museer är en aktiv part i projektet och genomför betatester av Tobias Rawets interaktiva biografi under maj till september 2021. Museet kommer att bjuda in olika målgrupper att delta i testerna, bland annat gymnasieelever från ett par olika klasser. För varje fråga som ställs anpassas och uppdateras systemet så att de svar som ges blir mer och mer precisa. Ju fler frågor som ställs till AI-programmet, desto bättre fungerar dialogen.

Internationellt samarbetsprojekt

Produktionen är ett samarbete mellan Statens historiska museer, Judisk kultur i Sverige, USC Shoah Foundation och Malmö Museer. Dokumentationsmetoden är utvecklad av USC Shoah Foundation, som har sitt huvudkontor på University of Southern California i Los Angeles. Hittills har vittnesmål från ett 30-tal personer runt om i världen dokumenterats.

Öppna Malmö

Öppna Malmö är ett samlingsnamn för en rad aktiviteter med ett gemensamt syfte: alla i Malmö ska kunna vara stolta över sin bakgrund och identitet – och leva i staden som jämlikar. Under åren 2020–2022 planeras utbildningar, utställningar och andra aktiviteter för att lyfta frågor om öppenhet och tolerans.

sv
sv