$left
$middle

Avgångseleverna Hassan Rszai och Gustav Hansson visar runt i verkstäderna på Agnesfrids gymnasium. ”Jag är riktigt glad att få ta studenten. Jag vill dela min glädje med alla”, säger Hassan Rszai. De flesta av Malmös yrkesinriktade gymnasieutbildningar leder till arbete direkt. Men det går också att söka vidare till högre studier. Foto: Miriam Preis

Hatten av, alla studenter

De har gått nästan halva sin gymnasietid under en pandemi.
En hel kull avgångselever, 1 700 gymnasieungdomar i Malmö, har kämpat sig igenom distansundervisning och tvära kast.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Eleverna på fordons- och transportprogrammet har varit tillbaka på Agnesfrids gymnasium i några veckor. Men lugnet råder ändå i korridorerna eftersom många av treorna är ute på praktik. Efter studenten väntar jobb och vidare studier för de flesta.
Hassan Rszai går snart ut fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri och lackering. I en av skolans verkstäder visar han hur bilarna spacklas innan de skickas vidare till målning.

Fast anställning redan före studenten

2015 kom han till Sverige från Afghanistan. Efter att ha gått introduktionsprogrammet i Trelleborg sökte han in till Agnesfrids gymnasium. Nu har han fått fast anställning på Toyota Bilia.

– Jag har lärt mig mycket under åren på gymnasiet. Mycket om bilar såklart, men också om Malmö och kulturen här. Skolan är mer än ämnena vi läser, säger han.
– Yrkesprogrammen behöver varenda trumvirvel de kan få. Här kan en elev gå ut med en fast tjänst och en bra ingångslön, säger Jonas Kristiansson, rektor på Agnesfrids gymnasium.

Trots pandemin har eleverna kunnat ha sina praktiska ämnen på plats i skolan under hela året. De har till exempel kunnat komma och få sin körutbildning och i verkstäderna har de arbetat i halvklass.
De teoretiska ämnena har eleverna läst hem-ifrån på distans, något som ibland varit utmanande, tycker Hassan Rszai.

– Det är lättare att fokusera i skolan än på distans. Men jag har alltid kunnat kontakta någon i skolan och be om hjälp, säger han.

Vill röra på sig i jobbet

Gustav Hansson går inriktning transport. Under utbildningen har han tagit körkort för att köra bil, lastbil och lastbil med släp.
Bäst gillar han att köra kranbil, en lastbil som har en kran monterad bakom hytten.

– Jag är inte en person som gillar att sitta stilla. Därför gillar jag kranbilar, då står man ute och kör kranen. Jag har fått många jobberbjudanden, men har inte bestämt mig för vad jag ska välja ännu,
säger Gustav Hansson.

Att läsa de teoretiska ämnena på distans har passat honom bra. Han tycker till och med att han har lärt sig bättre, och haft lättare att fokusera, på distans än i klassrummet.
Även Mohamed Al-Shakargi tycker att det har fungerat bra med distansundervisningen. Just nu praktiserar han som mekaniker på Kia. Efter studenten vill han läsa vidare.

– Jag har sökt tekniskt basår. Sedan hoppas jag komma in på en ingenjörsutbildning, säger han.

Betygsdatum framflyttat

Rektor Jonas Kristiansson tycker att skolan har kunnat bedriva sin verksamhet som vanligt när det gäller de praktiska delarna.
Men han tror att det har varit utmanande för många elever att läsa teoretiska ämnen på distans.

– Vi har en del elever som inte är särskilt studiemotiverade. Men nu har vi eleverna tillbaka på skolan igen. Vi har flyttat betygsdatumet så långt fram vi kan.
– Nu kör vi ända in i kaklet, säger han.

sv
sv