$left
$middle

Helena och Thomas Parker bor i ett av radhusen längs Salongsgatan som tillhör Bo01-områdets inre, tätare och småskaligare bebyggelse. ”Det finns faktiskt en bykänsla här inne bland de små husen och gränderna, och den var viktig de första åren när barnen var små – de kunde springa fritt och leka och alla kände alla”, säger Helena Parker. Foto: Peter Kroon

Tjugo år i Framtidsstaden

”Framtidsstaden” kallades det helt nya bostadsområdet som på kort tid uppfördes på en ödetomt i den västra hamnen. Malmös stora bo-mässa Bo01 2001 byggdes med banbrytande idéer om hållbarhet och stadsutveckling. Det byggdes också med ett radhus inne bland gränderna, där familjen Parker har bott sedan dess.

Text: Tobias Christoffersson, Vårt Malmö

Eskil, tre månader gammal, sover gott i dubbelvagnen. Storebror Karl, nyss två fyllda, lika gott bredvid. Så mamma och pappa får turas om att vakta medan först den ena, sen den andre går in och tittar. Igen. De kommer ut, ögonen lyser och de talar uppspelt med varandra.
”Det här är ju vårt hus!”

Det är tidigt i juni år 2001. Helena och Thomas Parker besöker den omtalade bomässan på det i övrigt öde västra hamnområdet i Malmö. De är
inte här för att leta bostad, utan för att de båda
har ett stort intresse för byggande, miljö och stadsplanering.
De stora, stolta husen längs med strandpromenaden drar flest besökarblickar till sig. Men det är ett av de små radhusen, i gränderna innanför, som Helena och Thomas har blivit blixtförälskade i.

Utanför men ändå inne i

– Vi bodde i lägenhet mitt i stan då och gillade det, även om vi hade två små barn. Bo i villaområde och vara beroende av bil var inget som lockade oss, så vi hade inga direkta tankar på att flytta. Så gick vi på bomässan … Själva radhuset var ganska traditionellt – men läget, utbrister Helena Parker.

”Vardagslyx” benämndes JM:s tjugofem radhus, ritade av White arkitekter, i mässkatalogen. Och det må så vara, men för den här småbarnsfamiljen var prisläget högt i överkant.

– Vi räknade och räknade och kunde till slut köpa huset – på ren kärlek och någon slags idé om att bo utanför men ändå inne i stan och vid havet. Att bo hållbart, att fortfarande kunna cykla överallt, och att aldrig nånsin behöva mer än en bil.

Från ödemark till hetaste hänget

Kärleken har bestått och idén har visat sig slitstark. För familjen Parker bor kvar. Här har barnen växt upp. Här blev småbarnsföräldrarna tonårsföräldrar, och nu har Eskil hunnit fylla tjugo. Han bor kvar hemma, Karl är utflugen. Och så har det ju även hänt en del runtomkring dem.

– När vi flyttade hit låg Bo01-området som en ö med bara ödemark och gamla industrilokaler omkring. Det var lite nybyggarkänsla härute de första åren, säger Thomas Parker.

De såg Kockumskranen monteras ner, de såg Turning Torso våning för våning skruva sig mot himlen. De välkomnade när också de svårflirtade Malmöborna – ”avaddådå?” – efter några år hittade ut till dem, ungdomarna först, och strandpromenaden blev stans hetaste bad- och hängplats.

– Det har varit och är enormt roligt att få vara del av en stadsutveckling som Västra hamnens. Vi har följt varje steg med längtan och nyfikenhet,
säger Helena Parker.

En språngbräda för Malmö

”Framtidsstaden” fyller tjugo, men ännu har tiden inte hunnit ifatt Bo01.
– Bo01 är fortfarande ett ideal för vad en stadsdel kan vara. Ännu efter två decennier kommer varje år politiker och planerare, arkitekter, ingenjörer och miljövetare från stora delar av världen hit för att besöka området. Det är rätt fantastiskt, säger stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning och fortsätter:

– För Malmö har Bo01 varit en språngbräda, på flera sätt. Omvandlingen av hela Västra hamnen började med Bo01, därmed också omvandlingen av Malmö till en kuststad. I Bo01-området förverkligades många banbrytande idéer om bland annat hållbarhet, gröna gårdar och utformningen av
offentliga rum – idéer som är vägledande för oss i dag. Vi har Bo01 att tacka för mycket.

Västra hamnen

Lär känna Bo01-området i sommar

Vilka idéer och visioner låg bakom? Vad kännetecknar arkitekturen? Hur växte folklivet fram? Med digitala stadsvandringar och en sittbar modell av området kan du lära känna, och lära mycket intressant, om Bo01 i sommar.

Går du från Turning Torso längs Lilla Varvsgatan mot havet kommer du till Scaniaplatsen. Likaså om du går Sundspromenaden längs havet norrut från Västra hamnens småbåtshamn. Här kommer 20-årsjubileet av bomässan Bo01 att uppmärksammas med ”I full skala”, en stor modell av hela Bo01-området, sju gånger tjugo meter i skala 1:30.

Visar helheten

– Bo01-området är fantastiskt och alltid en upplevelse att vandra omkring i. Men när du går där mellan kvarteren är det svårt att ha överblick. Med modellen i Scaniaparken, där husen blir upp till en meter höga ungefär, är det lättare att se helheten, säger Kosovar Gashi som arrangerar delar av Bo01:s 20-årsjubileum på uppdrag av Malmö stad.

Stadsvandring i egen takt

För den som vill gå på egen upptäcktsfärd i Bo01-området har man tagit fram tre digitala stadsvandringar att ha som guide i mobilen eller läsplattan, eller att skriva ut. Vandringarna bygger på tre olika teman: hållbarhet, arkitektur och folkliv.

– Stadsvandringarna berättar om idéerna och visionerna bakom vad som då blev en av världens mest hållbara stadsdelar, berättar Kosovar Gashi.
– Du kan gå vandringarna helt i din egen takt, när du vill, och de visar många intressanta platser och detaljer som man kanske inte tänker på annars.

sv
sv