$left
$middle

Dansaren och danspedagogen Theresa Gustavsson. Foto: Yinchou Han

Theresa flyttade till Malmö för lugnet och dansen

Efter tio år i Stockholm behövde dansaren Theresa Gustavsson lite andrum. Hon packade väskorna och flyttade till Malmö. Här hittade hon nya möjligheter att utvecklas som dansare. I sommar är hon en av ledarna för danslägret Streetdance Camp som anordnas i Folkets Park.

Theresa Gustavsson är en rutinerad dansare. Hon har varit verksam inom streetdance sedan 2005 och har arrangerat events, satt upp shower och undervisat över hela Sverige. Mellan 2007-2008 studerade hon dans på Broadway i New York och gick på klubbar. Där träffade hon pionjärer inom streetdancekulturen och fick ta del av hiphopen i staden, av dansen och musiken, på nära håll.

När hon kom tillbaka till Sverige hamnade Theresa i Stockholm. 2019, efter tio år i huvudstaden, kände hon att det var dags att byta miljö.

– Jag hade haft olika uppdrag i Malmö under en period och varje gång sade jag till mig själv, ”varför bor jag inte i Malmö?”, säger Theresa Gustavsson och skrattar.

Hon nämner att hon föll för närheten i staden, att havet inte ligger långt borta, de mysiga barerna och den goda falafeln. Stadens inställning till kultur var också en starkt bidragande orsak till att hon flyttade hit. Som dansare ser hon flera fördelar med att bo i Malmö.

– Det finns stöd i form av medel att söka för att utöva dans och det är enkelt att ordna en lokal att träna i. Det gör det väldigt motiverande. Malmö känns som en aktiv stad när det gäller dans. Samtidigt upplever jag att det är en lugnare miljö här. Jag har tid att träna och stanna och prata med de jag dansar med. Den tiden fanns inte när jag bodde i Stockholm.

Theresa Gustavsson

Theresa Gustavsson är en av danspedagogerna på Streetdance Camp som äger rum i Folkets park i början av juli. Foto: Ali Jehad

Dans blev räddningen

Theresa är från den lilla orten Norra Råda i Hagfors i Värmland. Hon började ta dansklasser när hon var 13 år. Hennes föräldrar höll på med folkdans och Theresa intresserade sig tidigt för dans inom hiphop. Under ett sommarläger träffade hon den svenska danslegenden och tränaren Fredrick ”Freeze” Herranen och blev introducerad i breakdancekulturen. Hon insåg hur fysisk uttrycksformen är, att det handlade om en hel del improvisation och att man fick jobba hårt med kroppen.

Då Theresa hade ledgångsreumatism, vilket gjorde hennes leder stelna och svullna, blev hennes dansintresse en utmaning. Men också en räddning.

– När jag var liten fick jag ofta höra att jag måste vara försiktig eftersom mina leder var sköra. Men en läkare sade till mig att det bara är jag som kan avgöra hur mycket fysisk aktivitet jag klarar av och den smärta det innebär. Det tog bort en del av min rädsla och gjorde att jag var aktiv både inom sport och dans när jag växte upp. I dag har man kommit fram till att det bästa man kan göra för att dämpa inflammation i kroppen är fysisk aktivitet. Så dansen har gjort att jag har en fungerande kropp och mår bra i dag.

Ett läger för unga aktiva dansare

Streetdance Camp är ett dansläger som har arrangerats sedan 2009. Det riktar sig till unga mellan 15-25 år som redan är aktiva och som vill utveckla sin dans. Deltagarantalet är satt till 30 stycken och målet är att ha en jämn könsfördelning, hälften killar och hälften tjejer.

Theresa undervisar tillsammans med kollegorna Joanna ”Skywalker” Chrona och Madeleine Ngoma. Det blir dansstilar som hiphop, house, locking och popping. Theresa kommer att vara huvudledare för locking. Dansen startades av afroamerikaner på USA:s västkusten under 70-talet och har en del starka budskap i rörelserna.

– Det är en karaktäristisk dans där utövaren liksom stannar upp och låser fast rörelserna, därav namnet ”locking”.

Vad kan de som deltar i årets Streetdance Camp förvänta sig av arrangemanget?

– Det blir träning av rörelse och teknik och möjlighet att få skapa själv och hitta till sitt eget uttryck. Deltagarna kommer att få dansa i ett socialt sammanhang, med andra likasinnade och det blir mycket fokus på utforskande. Framför allt kommer vi att ha väldigt kul!

Streetdance Camp

  • Äger rum den 5-9 juli, i Fryshuset nya lokaler i Folkets park i Malmö. Vid bra väder hålls lägret utomhus.
  • Kurser i dansstilarna hiphop, house, locking, popping och breaking
  • Danspedagoger: Theresa Gustavsson, Joanna ”Skywalker” Chrona och Madeleine Ngoma
  • Varje dag under veckan hålls en öppen workshop i olika streetdance-stilar dit alla är välkomna att anmäla sig. Workshopen sker i Folkets park och i Tegelhuset på Rosengård.
  • Lägret arrangeras av Malmö stad, Fryshuset Malmö och Kulturföreningen IVER
sv
sv