I sommar uppmuntrar biblioteken barn och unga att läsa överallt i staden.

Biblioteken satsar på läsfrämjande över hela staden i sommar

Sommarboken, Läsambassadörerna och Boktips på vift – det är några av biblioteken i Malmös satsningar i sommar som uppmuntrar till läsande bland barn och unga. Budskapet är att du kan läsa överallt, på de platser som passar dig bäst.

Sommarboken – läs överallt

Sommarboken är biblioteken i Malmös långkörare när det kommer till läsfrämjande insatser och går i år in på sitt 32 år. Konceptet är enkelt – läs tre böcker, skriv eller rita vad du tycker om dem och sen får du en bok av biblioteket. Sommarboken är för alla och pågår till och med 31 augusti.

I år har ett större arbete med marknadsföringsmaterialet genomförts tillsammans med en referensgrupp från Kungshögsskolan i Oxie. Eleverna har varit med i hela processen med att ta fram idéer, utseende och budskap. Och budskapet är enkelt – läs överallt! Bland materialet finns fem filmer, där eleverna ses läsa i ett träd, på en busshållplats och i en lekpark.

Läsambassadörerna

Läsambassadörerna kommer att finnas i parker, på gator, stränder och torg under sex veckor i sommar. Målet är att uppmuntra barn och unga till läsning och berättande. De kommer bland annat att läsa tillsammans med barn och unga, boktipsa, dela ut böcker och genomföra olika aktiviteter.

Ambassadörerna består av 84 Ung i sommar-praktikanter som handleds och utbildas. Bland annat lär de sig om läsfrämjande arbete, konsten att berätta, biblioteksverksamhet, barnkonventionen och dyslexi. Projektet drivs av Biblioteken i Malmö och Tillsammans i förening, i samarbete med Stiftelsen Momentum Malmö, Sensus, ABF, stadskontoret Malmö stad och Altitude Meetings.

Boktips på vift

Etikett med bild på bevingad bok och texten "boktips på vift".

Håll utkik efter Boktips på vift-etiketten i sommar.

Under februari- och påsklovet samlade biblioteken in boktips från barn i åldrarna 9 till 13 år. Några av tipsböckerna läggs nu ut på olika platser i staden. De som hittar böckerna uppmuntras att, förutom att läsa boken, dela sin läsupplevelse under taggen #boktipspåvift, och även att ge boken till en kompis eller att lägga ut den på stan igen när den är utläst.

Böckerna känns igen genom en etikett som det står ”Boktips på vift” på. På bokomslagets insida finns även en hälsning från tipsaren om vad som gör boken bra.