Ny kartguide berättar Malmös judiska historia
Ge dig ut på stadsvandring, stadscykling eller ”promenera” bara hemma i soffan och upptäck Malmös judiska historia! Låt byggnader och personer i kartan guida dig längs vägen.
Den judiska historien är en del av stadens gemensamma historia. Den är mångfacetterad och komplex. De judar som kommit till Malmö under olika tidsepoker har haft skilda förutsättningar. Även religiösa och politiska uppfattningar har varierat över tid. Trots det har det bildats en stark, aktiv judisk församling och ett rikt föreningsliv som samlat och förenat stadens judar.
Kartguiden innehåller ett 40-tal platser i staden. Varje plats anknyter till en byggnad, person, verksamhet eller händelse som speglar Malmös judiska liv under drygt 100 år.
Materialet har hämtats från arkiv och litteratur, men också via samtal med nu levande personer. Fortsätt gärna att dokumentera och fylla på med fler berättelser!
- Vår förhoppning är att kartan ska väcka nyfikenhet och en djupare förståelse för stadens judiska liv då som nu, säger Karin Sjöberg arkivpedagog på Malmö Stadsarkiv.
Kartguiden är gratis och finns på svenska och jiddisch. Den kan bland annat hämtas på Stadsarkivet, biblioteken i Malmö, Konsthallen, Malmö Museer, stadskontoret och Limhamns museum.
Den kan även laddas ned som pdf.
Kartguiden är framtagen av Malmö Stadsarkiv i samarbete med Judiska Församlingen Malmö och Judiska Kulturföreningen 1945 i Malmö, samt Arne Järtelius, författare och forskare i ämnet svensk-judisk historia.
Producerad 2020 av Malmö Stadsarkiv med bidrag från Malmö Förskönings- och Planteringsförening och Malmö Kulturhistoriska Förening.