$left
$middle

Almedalen 2021, vi ställer inte in – vi ställer om

Efter att Almedalen ställdes in förra året, är det i år ett digitalt arrangemang under fyra dagar, 4-7 juli. Malmö stad deltar med fem programpunkter och tre rundabordssamtal.

Varför deltar Malmö stad i Almedalsveckan?

– Behovet att påverka nationella beslutsfattare i frågor som kommuner inte har rådighet över har inte tagit paus under pandemin. Det kan handla om frågor som rör bostadsbyggande, arbetsmarknad och infrastruktur som kräver nationella beslut, säger Alma Tabak, projektledare för Almedalen på stadskontoret.

Vilka frågor kommer Malmö att lyfta?

– Hur kan Malmö bli en pilotkommun i arbetsmarknadsåtgärder där Arbetsförmedlingen inte ska behöver skicka tillbaka pengar från regionen? Vilka är vinsterna och effekter av att Malmö och Köpenhamn vill bygga en tunnelbana mellan städerna? Hur kan vi investera i ny teknik som möjliggöra infångning och lagring av koldioxid, så kallad Carbon Capture Storage (CCS)?

– Många av samhällets förändringar tar sin början i Malmö och utmanar oss som stad, men där vi är beroende av nationella beslut och ändringar av lagstiftning. En fråga vi lyfter är behovet av att möjliggöra tvångsförvaltning av bostadsrättföreningar, efter händelserna av vanskötta och kapade bostadsrättsföreningarna i Rosengård.

I år presenterade Malmö stad en viktig rapport ”Skolgårdsrasism, konspirationsteorier och utanförskap”, där Malmö stads skolsamordnare undersökte antisemitismen och det judiska minoritetskapet i stadens skolor. Rapporten fick stor uppmärksamhet och flera kommuner har nu tagit efter och inleder samma kartläggning, menar Alma Tabak.

– Nu lyfter vi frågan tillsammans med Regeringskansliet om hur vi kan stärka bekämpandet av antisemitism och andra former av rasism, på lokal, nationell och internationell nivå, avslutar Alma Tabak.

Här hittar du Malmö stads programpunkter den 5 och 6 juli under Almedalsveckan…

Malmö stads påverkansarbete

Malmö stads medverkan under Almedalsveckan är bara en av många delar i stadens påverkansarbete som pågår hela året, och som tar avstamp i arbetet med ”Det här vill Malmö”.

Läs mer om Malmö stads strategiska omvärldsarbete: malmo.se/detharvillmalmo

Två partiledartal per dag

Nytt för i år är att partierna delar dagar. I och med delade dagar blir det också två partiledartal per dag. Partiledaren, vars parti inleder dagen, talar klockan 11.00. Det parti som avslutar dagen har sitt partiledartal klockan 19.00. Samtliga tal kommer att sändas digitalt.

Inledningsdagen den 4 juli är det Vänsterpartiet som delar dag med Kristdemokraterna. Därefter är det Liberalerna som under måndagen den 5 juli delar dag med Sverigedemokraterna. Tisdagen den 6 juli delar Centerpartiet dag med Miljöpartiet. Avslutningsdagen den 7 juli delas av Socialdemokraterna och Moderaterna.

sv
sv