$left
$middle

Syskonen Lo och Noa Herde gillar den häftiga terrängen med stubbar och stenar i Käglinge naturområde. Foto: Peter Kroon, Vårt Malmö

Vilda Malmö

Psst … Du vet väl om att du inte behöver
ge dig iväg från Malmö för att hitta fin och spännande natur? Det finns gott om
rekreationsområden och naturreservat som inte ligger längre bort än att du smidigt tar dig dit på cykel eller via en långpromenad.

Text: Magnus Erlandsson, Vårt Malmö

Vårt Malmö har besökt fyra sådana naturområden: Bunkeflo strandängar, Naturreservatet Klagshamns udde, Lindängelunds rekreationsområde och Käglinge naturområde.

Bunkeflo strandängar

– Det är så underbart här! Vi åker ofta hit med skolan när vi ska prata om naturen. Det finns många sällsynta växter här och vi brukar ha fjärilssläpp med eleverna. De kallar området för djurens vardagsrum, säger Pia Lindqvist som är lärare och bor i Höllviken.

Men i dag är hon inte här med sina elever utan med kompisen Carin Rexert som bor i Bunkeflo.

– Vi fixar en överraskningsfest till en före detta kollega som fyller 80 år. Du måste skriva att vem som helst kan komma hit till fiskehoddorna vid Båtmansgränd som det heter och fika eller grilla, bara man plockar upp efter sig. Och så kan man bada vid Strandhemsbryggan. Jag brukar cykla hit och ta mig ett kvällsdopp, säger hon och dukar fram inför kalaset.

  • Bunkeflo strandängar blev 2007 Malmös första natur-
    reservat och ligger söder om Lernacken och Öresundsbron. Här finns cirka 300 olika växter, inklusive några unika och sällsynta arter. Och djurlivet på strandängarna rymmer runt 450 olika sorters fåglar, groddjur, fjärilar och insekter.

Naturreservat Klagshamns udde

Tuija Muhonen och Murti Maini bor i Västra hamnen. De har nyligen köpt sig varsin ny cykel och tyckte att en dagsutflykt till Klagshamns udde var ett trevligt sätt att cykla in dem på.

– Vi mellanlandade vid Bunkeflo strandängar där vi åt lunch och unnade oss ett glas vin. Här blir det kaffe och croissant, säger Murti Maini och ser ut som om han mår som en prins.

I lådcykeln har de med sig bord och stolar så att de kan kombinera naturkänsla med civiliserad komfort.

– Det är fint att det är så oexploaterat här ute på udden. Det är ett område man bör vara rädd om. Bra att det blivit ett naturreservat. Och så är det ett nytt och spännande perspektiv att se bron från det här hållet, säger Tuija Muhonen och önskar oss glad sommar.

  • Naturreservatet Klagshamns udde ligger 15 kilometer söder om centrala Malmö och blev 2019 ett naturreservat. Udden är en konstgjord halvö som byggts av rester från den kalkbrytning som pågick i området från 1880 till 1930-talet. Totalt har cirka 200 fågelarter observerats i området. Den ovanliga grönfläckiga paddan finns också här.

Lindängelunds rekreationsområde

– Vi har gått hit från Kulladal där vi bor. Det är 2,5 kilometer hit ungefär och tog faktiskt bara en halvtimme med barnvagnen, berättar Mattias Isaksson som är här med sambon Kristyna Jirousková och deras dotter Lilly.

På dammen simmar det omkring sothöns och runt strandkanten är det flera hundägare som låter sina jyckar ta sig ett svalkande dopp i sommarvärmen. Mattias berättar att när de gick ett varv runt dammen såg de grodor som deras dotter tyckte var roliga.

– Det är första gången vi är här. Vi hade ju hört talas om Katrinetorp men kände inte till att det här stora naturområdet låg bredvid. Det är mycket större än jag trodde och väldigt lugnt och skönt här, säger han.

  • Lindängelunds rekreationsområde vid Katrinetorp landeri är ett av Malmös större grönområdena. I området ingår Millennieskogen som är uppbyggd kring ett centralt himmelsrum och 23 ovala meditationsrum. Meditationsrummen kantas av idegranshäckar och ute på ängen bildar spektakulära stenmurar upphöjda platser att speja ut över området från.

Käglinge naturområde

Syskonen Lo och Noa Herde som bor i Norra
Sorgenfri, har under våren varit med i Friluftsfrämjandets mountainbikekurs som håller till i Käglinge naturområde.

– Det bästa är den häftiga terrängen och att
det finns många bra klätterträd och kojor, säger 9-åriga Lo.

– Jag gillar att cykla där det är mycket stenar och stubbar och det finns här, säger 7-årige Noa.

Pappa Pablo Vilches berättar att de tidigare bodde i Falun där de brukade cykla mountainbike, och att de blev glatt överraskade när de hittade det här naturområdet så nära centrum.

– I dag gick jag runt här på stigar. Det fina är att man inte hör trafiken alls. Det är väldigt tyst och avkopplande här.

  • Käglinge naturområde är ett utflyktsmål för alla åldrar med en yta lika stort som Slottsparken, Kungsparken och Pildammsparken tillsammans. Kring en gammal grustäkt har ett stycke skånsk natur återskapats med mjuka kullar, skog, vattenytor, ängs- och hagmarker. Här kan du promenera i ett variationsrikt stigsystem. Att rida och cykla går också bra.

Bokskogen i Torup

Ett populärt naturområde, 15 minuters resa från centrala Malmö om du kommer med bil eller buss. Hit kan du också ta dig enkelt med cykel via fina cykelvägar från Malmö.

Hela sommaren arrangeras särskilda sommaraktiveter i Bokskogen. Här följer ett axplock:

  • Stavgång: Promenad med stavar varje tisdag.
  • Skogsbad: Med en certifierad naturguide.
  • Gissa bajset: Under en vecka i juli hänger en tipsrunda uppe med tio olika frågor om djurbajs. Den passar extra bra för besökare mellan 3–10 år.
  • Sova ute i hängmatta: En helkväll med vandring, grillning och övernattning.
sv
sv