$left
$middle

Enhörningen Uni på Gustav Adolfs torg

Med en rosa enhörning uppmärksammar Malmö stad WorldPride-året 2021. Den färgglada enhörningen sprider värme, kärlek och gemenskap och är placerad på Gustav Adolfs torg i Malmö. Nu har enhörningen fått ett namn. I en namntävling som Malmö stad utlyste i slutet av maj blev Uni det vinnande bidraget!

Enhörning med skylt

Enhörningen på Gustav Adolfs torg har fått ett namn: Uni!

Sofi Forssell Brost är den som skickade in namnförslaget. Hon motiverar sitt val såhär:

- Jag läste att det betyder dröm på finska och visst är det en drömlik gestaltning med de starka färgerna och ljuset i man och svans. Sedan är det passande med ett namn som alla kan bära oavsett hur en identifierar sig. Jag funderade även på ordlekar som kan uppstå om en tänker på engelska ord som ”united” och ”unique”. De orden kan leda tankarna till att vi alla är unika och tillsammans kan arbeta för en mer inkluderande värld. Förhoppningsvis stannar det inte vid en dröm.

Som Malmöbo tycker hon att det är ärofullt och hedrande att få namnge en gestaltning i sin hemstad. Sofi Forssell Brost driver en förskoleverksamhet på Gamla Väster i Malmö tillsammans med sin tvillingsyster Mari. I höst kommer förskolan att fortsätta med ett jämställdhetsarbete och då blir det naturligt att prata om enhörningen och vad den står för.

- Barnen på förskolan har redan varit och besökt enhörningen flera gånger och tycker det är spännande med denna färgsprakande gestaltning.

Erland Weerasinghe är enhetschef på arrangemangsenheten på fastighets- och gatukontoret och har tillsammans med kommunikationsenheten, valt Uni som vinnare bland de inskickade bidragen.

- Uni passar väldigt bra som namn, för det har en tydlig koppling till engelskans ord för enhörning (unicorn). Ordet ”uni” står också för något som är gemensamt, något som vänder sig till alla. Både barn och vuxna kan uppleva den känsla av lekfullhet, värme och inkludering som gestaltningen symboliserar, säger Erland Weerasinghe.

Uni kommer att lysa upp torget ända fram till slutet av augusti då WorldPride är över. Den 6 meter höga och 10 meter breda enhörningen är placerad mitt i siktlinjen från Södra Tullgatan och är en del av fastighets- och gatukontorets utsmyckningsprogram.

Uni är resultatet av ett samarbete mellan Malmö stad och Malmö Pride, som tillsammans har arbetat med gestaltningen inför WorldPride.

WorldPride och EuroGames

Köpenhamn och Malmö var värdar för Copenhagen 2021 – WorldPride och Eurogames, som startade 12 augusti och slutade 22 augusti. Värdskapet ska genom engagemang i både evenemanget och i hbtqi-frågorna stärka Malmö som en öppen och inkluderande stad.

För att utveckla och manifestera den öppna och inkluderande staden gör Malmö stad många olika insatser. Allt från att höja kompetensen hos alla medarbetare i syfte att stärka hbtqi-personers rättigheter, till att måla parkbänkar och papperskorgar i regnbågens färger. Till och med temat i årets blomsterplanteringar symboliserar kärlek och tolerans genom transparenta färger som i en regnbåge på himlen.

sv
sv