$left
$middle

Olle Helin och Fredrika Lindeberg på Spiggans plats. Foto: Peter Kroon, Vårt Malmö

En stadsdel värd sitt namn

Den stadsdel i Malmö med allra vackrast namn är tyvärr också den som under ganska lång tid har haft svårast att leva upp till det. Men de senaste åren har något börjat hända i de efter-satta delarna här, och nu är det ännu mer på gång. Snart kommer hela Sorgenfri att verkligen leva upp till sitt vackra namn.

Text: Tony Ernst, Vårt Malmö

Vi står på Industrigatan tillsammans med Mats Blomqvist, en av projekt-ledarna på fastighets- och gatukontoret som arbetar med utvecklingen av stadsdelens norra delar. Han är väl medveten om Sorgenfris dåliga rykte, med övergivna ödetomter och otrygghet:

– Det är det vi försöker att ändra på. Helheten ska bli fin här, med riktig innerstadsmiljö.

Sorgenfri är ett område i Malmö med distinkt karaktär. Man kan dela upp det i tre delar: norra, västra och östra Sorgenfri. I början av 1900-talet var det mest ett område för industrier, länge Malmös största industriområde, ja, i norra Sorgenfri finns det fortfarande industrier.

I de östra delarna byggdes nödbostäder på 1920-talet efter flera år av ekonomisk kris. Och det var här som Mary Andersson växte upp i de så kallade barnrikehusen på 1930-talet, år som hon sedan skulle beskriva i böcker som ”Sorgenfri” och ”Dåliga människor”.

Många av de gamla industribyggnaderna i de norra delarna som nu byggs ut, ska också bli kvar i ny tappning. Mats Blomqvist förklarar:

– Vi vill behålla bebyggelse som är bevarandevärd för karaktär och kulturhistoria. Här i kvarteret Spårvägen så är det gamla bussgaraget bevarat, och även spårvägshallarna på Zenithgatan.

Sorgenfri var länge navet i lokaltrafiken som har transporterat Malmöborna i över ett århundrade. Det ska också märkas i storkvarteret Spår-
vägen.

– Gatorna, torgen och parkerna i kvarteren här ska alla ha namn som är kopplade till spårvagns- och busshistoriken.

Planen är att 2 500 nya bostäder ska byggas i hela norra Sorgenfri. I första etappen av kvarteret Spårvägen kommer det att finnas drygt 900 bostäder när det står klart om ett år.

– Geografiskt så sträcker sig planerna för utbyggnaden av Sorgenfri bort till Kontinentalbanan. I tid så hade det gärna fått gå snabbare än det gjort, det är till viss del den privata marknaden som har styrt takten, men nu har det börjat hända grejer i hela området, säger Mats Blomqvist.

Växande konstverk på Spiggans plats

Vi stannar till på Spiggans plats, namngiven efter det gamla smeknamnet på spårvagnarna som rullade i Malmö en gång i tiden. Här träffar vi Olle Helin, före detta student vid konsthögskolan som ligger alldeles intill. Han har skapat en trädgård, ett av två tillfälliga konstverk på platsen. Det and-ra heter ”Labyrinten”, skapad av Jeanette Gostomski (som kallar sig Space by Jeanette).

– Det här är en experimentell botanisk trädgård som jag har startat. Jag har precis gått ut konsthögskolan och det är ganska många studenter därifrån som är involverade i detta, berättar Olle Helin och förklarar leende vidare:

– Det är dels en odling, dels en trädgård i det offentliga. Vi kommer att ordna utställningar och happenings här under årets gång. Vi ska också försöka engagera lokalbefolkningen.

Olle Helin har gått två år på konsthögskolan i Malmö och innan dess på Konstfack i Stockholm. Han har inte skapat botaniska trädgårdar tidigare, men är inte helt ovan vid formatet:

– Jag håller mest på med måleri annars, men arbetar väldigt mycket med att framställa egna pigment från saker jag hittar utomhus. Så jag jobbar redan ganska mycket ute i det offentliga rummet.

Variation och småskalighet

Tillbaka till Mats Blomqvist. Vi har vandrat bort till Celsiusgatan där det är full rulle. Här byggs det tjugofyra nya stadsradhus.

– Vi vill ha många olika typer av boende i kvarteret. I utvecklingen av Sorgenfri jobbar vi efter ledorden variation, småskalighet och mångfald, något som ska prägla hela området. Allt för att skapa en dynamisk central stadsdel. Det här är då stadsradhusen i kvarteret Spårvägen. Nu är bygget i full gång och planen är att man ska flytta in i början av 2022.

Det nya Sorgenfri består av nio storkvarter med tre stora gator som genomkorsar området: Nobelvägen, Industrigatan och Östra Farmvägen. Det är ett stort område som nu ska få en helt ny karaktär.

– Det är i princip det mest centrala området i Malmö för ny exploatering, i den här omfattningen, konstaterar Mats Blomqvist.

– Det går att förtäta ännu mer centralt, men inte i den här skalan, över nio så stora kvarter. Och det ligger mitt i Malmö.

Länge har det känts som att man har cyklat genom ett ingenmansland när man tagit sig från Nobeltorget till Värnhem, till exempel. Nu är det snart slut med det.

– Det har upplevts som otryggt. Det blir en barriär när det ligger så öde. Det här kändes som utkanten av stan tidigare … ”här tar det slut?”, men det gjorde det inte. Det var bara det, att det var helt öde i mitten. Nu bygger vi ihop Malmö, konstaterar Mats Blomqvist.

Utvecklingen ska alltså bidra till att koppla ihop stadens östra delar med centrum. Under 2021 färdigställs Spårvägstorget och Garageplan. Gatorna, Bussparken samt Spiggans plats står färdiga 2022.

En prunkande oas

Vi avslutar med att blicka framåt. Mats Blomqvist berättar att fler delar av Sorgenfri ska och har börjat byggas. I kvarteret Brännaren på andra sidan Nobelvägen kan man se ett snart färdigt bostadshus och grunden till ett annat. Det gamla, lite undanskymda Sorgenfri med trista ödetomter, är nu snart ett minne blott.

Men även om de norra delarna har varit en eftersatt stadsdel i Malmö så finns det skönhet i området. Man kan vandra omkring i de lummiga kyrkogårdarna som ligger här, vackra och öppna för allmänheten.

Men kanske allra vackrast är det i Zeniths kolonier, det lilla koloniområdet som ligger inklämt i prunkande grönska mellan mindre Celsiusgatan och de stökigare och större trafikerade Sallerupsvägen och Nobelvägen.

Det lilla koloniområdet är ett av Malmös och Sveriges äldsta och ligger inklämt mellan den mindre Celsiusgatan och de större trafikerade Sallerupsvägen och Nobelvägen. Foto: Peter Kroon, Vårt Malmö

Det lilla koloniområdet är ett av Malmös och Sveriges äldsta och ligger inklämt mellan den mindre Celsiusgatan och de större trafikerade Sallerupsvägen och Nobelvägen. Foto: Peter Kroon, Vårt Malmö

Här kan man verkligen prata om en oas. Och under sommarmånaderna så är det även öppet för allmänheten att vandra omkring i det lummiga gröna.

Här träffar vi Olof Kolte, till vardags lektor på Lunds tekniska högskola, som huserar i en av de 65 kolonistugorna på området. Han flyttade hit 2013, när han och hans familj köpte en nergången stuga. Man byggde om från grunden och har sedan dess skapat sig ett litet paradis härinne.
– Vi är nästan här varje dag, säger han och ler.
Själva koloniområdet ligger lite gömt mellan husen. Olof Kolte skrattar:

– Det är många som när de väl kommer hit konstaterar att de aldrig ens sett det här området. Jag har bott i Sorgenfri i 25 år och kände inte till det tidigare.

Hållbar stadsutveckling på bordet

Olof Kolte har hållit på med frågor om hållbar utveckling i tjugo år, och är en av de stora förespråkarna för att vi aktivt ska bruka den närliggande jorden själva. Malmö stad har dessutom skrivit in ordet hållbarhet i detaljplanerna för Sorgenfri. Man kan läsa: ”Sorgenfri ska vara ett föredöme för en hållbar stadsutveckling”.

Så Olof Kolte ligger helt rätt i såväl tid som plats för sin odlingsaktivism:
– Vi testar vissa saker här. Min tanke är att vi ska framställa så mycket mat som möjligt till oss i familjen. Här har vi grönsaker, bär, olika frukter. Vi kan inte leva bara på detta, vi handlar i butik också, men det är en bra start.

Olof Kolte är full av tankar om hållbarhet, ny teknik och hur vi människor ska kunna klara av den annalkande klimatkrisen. Vi sitter i skuggan i hans koloniträdgård, tittar på familjens hållbara odling, och hör honom formulera den verkligt svåra frågan:

– Hela den moderna matindustrins fördel, men också dilemma, är att det alltid finns alla upptänkliga varor i butikerna. Där har du kärnan i problematiken, för det är samtidigt en enorm miljö-
belastning. Det är så praktiskt att bara kunna gå ner och handla exakt det man vill, men är det verkligen så vi ska ha det?

Det moderna, hållbara Sorgenfri är på väg att färdigställas. Det är ett stort område, lika stort som det som normalt sett räknas som det centrala Malmö. Östra och västra Sorgenfri har stått färdiga länge, nu hakar det en gång eftersatta norra Sorgenfri på.

Och snart är hela stadsdelen lika vacker som sitt namn.

sv
sv