$left
$middle

Sainkho Namtchylak Foto: Stephan Andrea

Sleep 5959 – Uppmärksammat sömnevent återuppstår på Malmö Konstmuseum

Performance-eventet SLEEP 7 sjösätts äntligen på Malmö Konstmuseum efter ett års pandemidvala. Nu i nytappningen SLEEP 5959 under Malmö Gallerihelg.

I regi av Shu Lea Cheang och Matthew Fuller, i samarbete med MFK, Metood För Konstnärlig frihet.

Sömnen är en fristad. Den engelske romantiske poeten William Wordsworth kallade sömnen den ”välsignade barriären mellan dag och natt”. Under Malmö Gallerihelg så tar aktivistnätverket MFK Metood För Konstnärlig frihet, denna barriär i besittning i samverkan med konstnären Shu Lea Cheang och Matthew Fuller, professor i Cultural Studies vid Goldsmiths, University of London.

Sömnen utgör också en fristad på så vis att den allt oftare diskuteras som en mänsklig rättighet i sig, inte enbart som en del av rätten till privatliv och familjeliv. Att förvägra någon sömn är en tortyrmetod, men också en central funktion i våra ständigt vakna ekonomier. Att identifiera ett samhälles olikartade sömndiscipliner är ett möjligt sätt att förstå det, och förmå föreställa sig något annat.


Readings for Sleeping, 23-24 september

Under torsdagskvällen den 23 september startar Readings for Sleeping – en serie läsningar som undersöker förhållandet mellan text och sömn. Att sova medan man blir läst för ses i vanliga som ett misslyckande: den som läser har inte varit tillräckligt spännande och den den som blivit läst för har inte varit tillräckligt uppmärksam. Så icke fallet här.

Inne i Stora festsalen på Malmöhus slott kommer det finnas sängar utställda för besökarna, på Covid-19-anpassat avstånd. Det är lika välkommet att stanna ett kort slag och lyssna till uppläsningarna som att sluta ögonen en stund. Läsningarna pågår även nästan hela Gallerihelgsfredagen så det finns gott om tid för sköna drömmar.

23 september

19:03-21.03 - Tawanda Appiah läser Black Sunlight av Dambudzo Marechera

24 september

13:00-15:00 - Parvin Ardalan läser No Friend But the Mountains av Behrouz Boochani

15:00-17:00 - Ida Börjel läser Årsredovisningen (the annual report)

17:00-19:00 - Ansar Bakir läser Conclusion to the Iraq War Enquiry genomförd av Sir John Chilcot

19:00-21:00 - Jeuno Kim läser Femte Moseboken (uppläsning på engelska)


Night of Sleep, 25-26 september

Sleep 5959 avslutas med Night of Sleep, ett nattligt event som pågår från solnedgång till soluppgång, ackompanjerat av den berömda strupsångerskan Sainkho Namtchylak samt sömnbringande mat och dryck. Namtchylaks performance pågår 12 timmar och 5 minuter och bär titeln 7x7Q12,05h sol


SLEEP 5959 äger rum i Stora Festsalen på Malmöhus slott under 59 timmar och 59 minuter. Malmö Konstmuseum har valt Riddarsalen som plats för eventet eftersom den 1945 fungerade som en fristad för de flyktingar som kom med de vita bussarna till Malmö från Nazitysklands koncentrationsläger.

SLEEP 5959 är producerat av Malmö Konstmuseum, MFK Metood För Konstnärlig frihet, Shu Lea Cheang och Matthew Fuller med stöd från Kulturrådet och Konstnärsnämden.

Läs mer om programmet på Malmö Konstmuseums hemsida. Även information på engelska finns här.

Kontakt:
Projektledare: Jonna Wakeham Ölund

jonna.wakehamolund@malmo.se

0737 160955

sv
sv