$left
$middle

Minneskonserten Remember – för alla som tror på ett öppet Malmö

Genom vacker musik och gripande texter lyfter Malmö SymfoniOrkester under ledning av tidigare chefsdirigenten Robert Trevino minnet av de människor som var utsatta under Förintelsen; judar och romer samt andra som ansågs avvika från normen - såsom funktionshindrade, politiskt aktiva och HBTQI+ personer.

Ett enat och öppet samhälle är något vi på Malmö Live strävar efter, som en del av Malmö stads initiativ Öppna Malmö har vi skapat minneskonserten Remember.

Konsertens program spänner över ett brett spektrum och speglar både ögonblick i historien, hopp om framtiden samt levande judisk och romsk kultur. Sopranen Alexandra Büchel tolkar en sats ur Henryk Goreckis Sorgsna sångernas symfoni där en polsk flickas bön om beskydd, inristad i en Gestapocell i Zakopane fått förevigas för framtiden och musiker från Malmö SymfoniOrkester spelar kammarverk skrivna av kompositörer i fånglägren.

På scen ser vi även Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelye som ger oss Sverigepremiären av deras judiska sånger arrangerade för symfoniorkester samt den Malmöbaserade artisten Marek Glindrönn som går i framkant för det romska språket i både TV och radio. I skörhet, sorg och livsglädje möts vi i konsertsalen på Malmö Live för att belysa en del av vår historia som aldrig får upprepas.

- Det känns fint och ärofyllt att få medverka i konserten Remember. Precis som namnet säger är det väldigt viktigt att minns det som hänt och att vi aldrig glömmer! För än idag blåser det tyvärr liknande vindar i vår omvärld, men om vi tillsammans hjälps åt att sprida kunskap och berättelser så kan vi förhindra att historiens misstag upprepas, säger Louisa Lyne.

Under konserten läses texter skrivna av Salomon Schulman, Mira Kelber, Mujo Halilovic och Fadi Barakat.

Minneskonserten Remember – för alla som tror på ett öppet Malmö

Dag och tid: 21 oktober 2021 kl 19:00
Scen: Konsertsalen, Malmö Live Konserthus
Arrangör: Malmö Live Konserthus
Pris: 295 kr
KÖP BILJETT

Mer om Öppna Malmö

sv
sv