$left
$middle

Foto: Erik Leo

Malmö stads kulturpris 2021 går till Rickard Söderberg

Malmö stads kulturpriskommitté har beslutat utse operasångaren Rickard Söderberg som mottagare av 2021 års kulturpris. Rickard Söderberg är operasångare och en viktig debattör för mänskliga rättigheter och hbtqia+-frågor.

Kommitténs motivering:

Richard Söderberg är inte bara en av de mest omtalade och framgångsrika operasångarna i Sverige idag utan också en stark och viktig röst i frågor som rör mänskliga rättigheter och hbtqia+. Med visionen att fler ska få upptäcka hur underbart det kan vara med opera och med ett stort engagemang i kulturens förutsättningar och framtid har hans kulturgärning och samhällsengagemang nått långt utanför scenerna.

Genom allt detta, och uppträdanden världen över, har han konstant satt Malmö på världskartan och samtidigt alltid funnits nära alla de som bor och verkar i staden. När Covid-19 lamslog världen var han med och såg till att de som hade det svårast fortfarande kunde ta del av kultur, bland annat genom livesändning av allsång, dagens sång och körlektioner samt en gårdsturné på seniorboenden runt om i Skåne.

– Rickard Söderbergs långsiktiga engagemang för den egna konstformen, för kulturen i stort och för mänskliga rättigheter gör att han uppfyller flertalet av de kriterier som kulturkommittén arbetar efter, säger kommunfullmäktiges ordförande Carina Nilsson. Att hans kulturgärning både berikar och utvecklar Malmös kulturliv råder det ingen tvekan om

Kulturpriset, som består av en statyett samt en prissumma på 80 000 kronor, delades ut på en ceremoni i Rådhuset på måndagsförmiddagen. Även årets kulturstipendiater var på plats och tilldelades sina diplom.

Malmö stads kulturpris

Varje år delas Malmö stads kulturpris ut till en person som stått för värdefulla insatser i Malmös kulturliv. Priset riktas till personer som genom en mångårig kulturgärning berikat och utvecklat Malmös kulturliv och därmed gjort ett bestående avtryck.

Kulturpriskommittén:

  • Carina Nilsson (S), ordförande i kommunfullmäktige
  • Björn Gudmundsson (S), 1e vice ordf kommunfullmäktige
  • Anja Nordberg Sonesson (M), 2e vice ordf kommunfullmäktige
  • Frida Trollmyr (S) kulturnämndens ordf samt ansvarigt kommunalråd
  • Amanda Onsberg Brumark (L) 1e vice ordf kulturnämnden
  • Nicola Rabi (M) , 2e vice ordf kulturnämnden
  • Pernilla Conde Hellman, kulturdirektör
  • Jennie Järvå, enhetschef Kulturanalys och Stöd, kulturförvaltningen

Malmö stads kulturstipendiater

Varje år delas cirka tolv kulturstipendier ut inom olika konstområden. Stipendierna tilldelas enskilda personer och är av två slag, kulturstipendier för konstnärlig utveckling och kulturstipendier för värdefulla insatser. Därtill tilldelas en kulturutövare ett stipendium till minne av Gunni Johansson.

sv
sv