$left
$middle

Foto: Camilo Pozo Jelves

Regeringsbesök på Pauliskolan inför Malmöforum

Den 13 oktober arrangerar Sveriges regering Malmö internationella forum med besökare från hela världen. På måndagen anlände statsminister Stefan Löfven, som är forumets värd, till Malmö. Den första anhalten blev ett besök på gymnasieskolan Pauliskolan.

– Vi är oerhört stolta, både elever och personal, att vårt värdegrundsarbete uppmärksammas på detta sätt, säger Anna Lorentz, rektor på Pauliskolan.

Statsministern fick en rundvandring på skolan och även höra om hur skolan jobbar för att motverka olika former av diskriminering, antisemitism och andra former av rasism. Dessutom fick Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh tillsammans med ett 60-tal elever och lyssna på överlevandeberättelser från Förintelsen.

Henrietta Stein, från Berättargruppen Förintelsens efterlevande, Dan Schreiber, från Edut och Kim Einhorn, från Zikaron är alla tre barn eller barnbarn till överlevare från Förintelsen. De delar oförtrutet med sig av de ohyggliga berättelser som deras föräldrar och farföräldrar fick vara med om. De tre grupperna åker i dagarna runt till ett 50-tal skolklasser i Malmö och Lund för att berätta. Gymnasieeleverna på Pauliskolan lyssnade med stor koncentration och vid frågestunden efteråt undrade en elev om allt de fått höra verkligen är sant.

Statsminister Stefan Löfven betonade att deras berättelser berör själva essensen av Malmöforumet. Historierna behöver berättas, vi behöver lära av dem och inte glömma bort vad som kunnat inträffa. Genom berättelserna går det att förstå vad människors ondska kan leda till och då går det att bekämpa de krafter som hotar det jämlika människovärdet.

Malmös historia med ett stort mottagande av överlevande av Förintelsen efter andra världskriget är ett skäl till att forumet arrangeras i staden. Utbildningsminister Anna Ekström poängterade att ett annat skäl är att man i Malmö ser problemen och jobbar aktivt för att motverka antisemitismen och andra former av rasism.

Anna Lorentz, rektor på Pauliskolan, berättar att fler elever i dagarna ska få höra berättelser om Förintelsen. Samtidigt jobbar skolan kontinuerligt med frågorna. Till exempel finns numera en samverkan med närliggande synagogan.

– Vår upplevelse från besöket är positivt och att det är ett oerhört angeläget ämne som lyftes. Vi måste jobba för att motverka alla former av rasism. Genom att motverka antisemitism motverkar vi andra former av rasism och visar på allas lika värde.

Statsminister Stefan Löfven tillsammans med Ulla Löfven och utbildningsminister Anna Ekström.

Stafan Löfven, Löfven och utbildningsminister Anna Ekström hälsades välkomna av Pauliskolans rektor Anna Lorentz och kommunstyrelsens i Malmös ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Anna Lorentz, rektor Pauliskolan.

Anna Lorentz, Pauliskolans rektor.

sv
sv