$left
$middle

Barnrättsrörelsen ”Grundskolefotboll mot rasismer” firade 10 år genom att ge rasismen ett rött kort på Malmö FF:s hemmaarena hösten 2020. Förutom att mötas i mixade lag och gå på allsvensk fotbollsmatch får Malmös skolelever och skolpersonal utbildning i antidiskriminering. Foto: Peter Kroon

All inclusive – låga trösklar i föreningslivet

Malmös föreningsliv, inte minst på sportsidan, har i många år arbetat målmedvetet för inkludering, låga trösklar och bred representation.

Fotbollsklubben Malmö FF belönades nyligen med det europeiska priset Social Impact Award, för klubbens arbete för social hållbarhet och allas lika värde. Priset uppmärksammar samarbetet med Malmö stad genom satsningen ”Grundskolefotboll mot rasismer” som fyllde 10 år förra hösten. Här är fler exempel:

  • Fotbollsklubbarna FC Rosengård och LB07 erbjuder gratisaktiviteter runtom i Malmö, till exempel nattfotboll, bollsport för tjejer och coachingprogram.
  • I april 2021 fick ultimate frisbee-ledaren Mattias Ahlgren det nationella priset som Årets eldsjäl i kategorin inkludering. Detta för sitt arbete med Malmös ultimateklubbar, där medlemsavgiften är medvetet låg, unga från olika stadsdelar förenas och laguppställningarna är oberoende av kön eller ålder.
  • Malmö stads pris till årets eldsjäl inom idrott 2020 gick till Kris Kringstad och Malmö ryttarförening i Husie, som har gjort rid­sporten tillgänglig för fler genom drop-in-ridning.
  • Mötesplatsen Helamalmö startade som ett initiativ i basketklubben Malbas 2004. Lyssna på Anette Möllerström, basketprofil i Malbas och tidigare elitidrottare, och Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig för Helamalmö, i Öppna Malmö-podden.
sv
sv