$left
$middle

Foto: Colourbox

Är salongen anmäld?

Nu finns det en lista på de salonger - barberare, öronhåltagare och frisörer med flera som använder stickande och skärande verktyg och som anmält sin verksamhet till miljöförvaltningen, vilket är ett krav enligt en ny lag.

Alla salonger som använder stickande eller skärande redskap, till exempel alla som gör öronhåltagning eller använder rakknivar och rakblad mot hud, ska anmäla sin verksamhet till miljöförvaltningen. Som konsument och kund kan du kolla listan om den salong som du går till har anmält sig hos miljöförvaltningen.

- Vi gick ut med nyhet tidigare i somras om att man ska anmäla sitt företag som använder skalpeller eller rakblad men det har inte kommit in så många anmälningar. Vi tror och vet att det finns fler verksamheter i Malmö som barberare och salonger som behöver anmäla sig till oss. Detta görs för att folk ska kunna känna sig trygga eftersom skärande och stickande redskap alltid kan innebära en smittorisk, säger miljöinspektör Jenny Sjölin på miljöförvaltningen.

Bakgrund

I maj i år fattade riksdagen beslut om en ny lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. I samband med den nya lagstiftningen ändrades förordningen som gäller miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Det innebär att den anmälningsplikt som finns för hygieniska verksamheter även nu gäller för användning av rakkniv och håltagningspistol. De nya reglerna innebär att verksamheter som bedriver hygienisk behandling och använder stickande eller skärande verktyg omfattas av miljöbalken och ska anmäla sin verksamhet till miljöförvaltningen. Den nya lagen började gäller från och med den 1 juli 2021.

Tidigare nyheter om hygieniska och estetiska verksamheter

Om att hygieniska verksamheter måste anmäla sig

Om den nya lagen

sv
sv