$left
$middle

Senaste insikterna om Malmös näringsliv i nya MalmöLäget

I Malmö startar åtta nya företag varje dag. 73 procent är anställda i privat verksamhet. 25 000 fordon passerar Öresundsbron varje dygn. Under 2020 minskade antalet kommersiella övernattningar med 49,6 procent jämfört med året innan. Allt detta och mycket mer kan du läsa om i senaste upplagan av MalmöLäget.

MalmöLäget är en sammanställning av fakta och statistik om Malmös näringsliv. Informationen tas fram och delas av avdelningen Omvärld och näringsliv på stadskontoret. Efter ett uppehåll förra året på grund av pandemin är MalmöLäget tillbaka med matnyttig information om näringslivet i Malmö.

“MalmöLäget är en värdefull kunskapskälla och vi vet att den används och uppskattas av många, från intresserade företagare och stadsutvecklare till undervisare och politiker. Det är också viktigt att vi själva har rättvisande underlag om Malmös näringsliv och förutsättningarna här när vi jobbar för att locka fler etableringar till Malmö”, säger Micael Nord, näringslivsdirektör i Malmö stad.

Årets upplaga är uppdaterad med färsk data inom stadsutveckling, sysselsättning, tillväxt, infrastruktursatsningar och mycket mer. Tidigare år har MalmöLäget främst publicerats som tryckt broschyr men i år blir MalmöLäget för första gången helt digital. Årets upplaga har även fått ett nytt utseende och kommer att finnas i en tillgänglighetsanpassad form. Om ett par veckor kommer även en engelskspråkig variant att finnas tillgänglig.

Läs eller ladda ner MalmöLaget här.

Smakprov från MalmöLäget:

  • Arbetspendlade till Malmö från andra kommuner i Sverige (inrikes inpendling) har ökat med 25% på 10 år (2009 jmf med 2019 . Och uppgick till 74 041 personer 2019 (inrikes inpendling 2019).
  • Malmös näringsliv består till stor del av små och medelstora företag. Så ser strukturen även ut för Sverige som helhet.
  • Malmö har ett blandat näringsliv som omfattar många olika branscher, vilket ger staden en bra bas och en bredd.
  • Tjänstesektorn har ökat markant och utgör i dag en betydande del av näringslivet.
  • En stor del av arbetsställena i Malmö har inte några anställda. Det är vanligt förekommande i dag att man har en enskild firma och arbetar i nätverk med andra företagare, att man driver flera mindre företag eller att man är kombinatör.
sv
sv