$left
$middle

Möt tillväxtkommissionär Hélène Barnekow, VD Microsoft Sverige

Hélène Barnekow

Hélène Barnekow är VD för Microsoft Sverige och ingår som en av kommissionärerna i Tillväxtkommissionen. Hon hoppas kunna bidra till Malmös fortsatta utveckling genom sina internationella erfarenheter och sina kunskaper inom digitalisering, innovation och entreprenörskap. Läs mer om hennes tankar kring Tillväxtkommissionen och Malmö!

Hej Hélène, berätta om dig!

- Jag är VD för Microsoft Sverige och har mer än 25 års erfarenhet från IT- och telekom-branschen. Tidigare var jag VD på Telia Sverige och har också varit global chef för Field & Partner Marketing på EMC i Boston, USA. Där tilldelades flera utmärkelser för resultat inom ledarskap och marknadsföring. Jag har även ett förflutet i olika ledarroller på Sony Ericsson Mobile Communications och sitter i styrelsen på GN Store Nord A/S, Creades och IT&Telekomföretagen. Jag är född och uppvuxen i Skåne och har fortsatt att besöka regionen regelbundet även efter att jag flyttade härifrån.

Varför har du valt att vara en av kommissionärerna i Tillväxtkommissionen?

- Jag hoppas kunna bidra till Malmös fortsatta utveckling, bland annat baserat på mina internationella erfarenheter och kunskaper inom digitalisering, innovation och entreprenörskap. Jag har alltid varit engagerad i samhällsfrågor och tror att de större frågorna ska lösas genom breda samarbeten. Det var det som lockade mig när jag fick samtalet, hur de sätter samman kommissionen med personer som har olika perspektiv och bakgrund.

Hur ser du på hur Malmö kan fortsätta öka sin tillväxt hållbart och inkluderande?

- Jag tror att Malmö kan skapa mer – och hållbar – tillväxt genom att se möjligheterna av att utveckla digitala förmågor brett bland befolkningen. Det skulle ge en mångfald inom digitalsiering som ingen annan kan mäta sig med – och det skulle ge både ett mer inkludernade samhälle och skapa hållbar tillväxt. Näringslivet måste också ta sin del av ansvaret för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Du kan inte vara en ansvarsfull del av näringslivet och inte bry dig om de här frågorna.

Till sist: vad är det bästa med Malmö?

- Jag har följt den fantastiska transformation som Malmö gjort. När jag pluggade på universitetet i Lund åkte vi knappt dit, men nu flockas folk i Malmö av anledningar som knappt fanns då. Allt ifrån läget, den vackra miljön, kulturlivet och restauranglivet gör att Malmös attraktionskraft kommer att fortsätta att öka.

 

sv
sv