$left
$middle

Klassiska damcyklar är mest populära när Malmö stads medarbetare tecknar hyravtal för förmånscyklar, men fraktcyklar beställs över förväntan. Här provas en sådan av stadsdirektör Andreas Norbrant Foto: Mazher Mirza

Förmånscyklar till Malmö stads medarbetare rullar in framför stadshuset

Den 8-11 december har medarbetare i Malmö stad möjlighet att testa cyklar och teckna förmånscykelavtal. Fler som cyklar för sin hälsa, sin plånbok och klimatet är det förväntade resultatet.

En satsning på hälsa och miljö

Den 1-17 december kan alla fast anställda medarbetare utnyttja ett erbjudande om att teckna avtal för en förmånscykel. Den 8-11 december visas cykelsortimentet upp framför stadshuset av leverantören Ecochange.

– Malmö är en ju en riktig cykelstad och det finns ett stort intresse bland våra medarbetare både att cykla till och från jobbet och att utnyttja en ny fin cykel på sin fritid. Nu får vi möjlighet att hyra cyklar och betala genom ett bruttolöneavdrag. Jag är glad att vi kan erbjuda våra medarbetare detta och ser fram emot att fler gör hälsosamma och miljövänliga transportval, säger Andreas Norbrant, cyklist och stadsdirektör i Malmö stad.

En förmånscykel innebär att en medarbetare hyr en cykel under 36 månader och betalar via ett bruttolöneavdrag. När 36-månadersperioden har löpt ut erbjuds medarbetaren att köpa ut cykeln för det då rådande marknadsvärdet eller att återlämna den till leverantören.

Klassisk damcykel populäraste valet

Intresset för att hyra en förmånscykel har varit över all förväntan. Beställningsperioden pågår till den 17 december, men redan, efter den första veckan, har 383 beställningar gjorts. I sortimentet finns allt från klassiska cyklar, elcyklar, lastcyklar, mountainbikes och racercyklar till anpassade cyklar utifrån behov och eventuell funktionsnedsättning.

– ­­Ja, vi förstod att intresset skulle vara stort, men hade ingen uppfattning om hur stort det skulle vara. För våra medarbetare innebär erbjudandet en jättebra möjlighet att uppgradera sina tranpostmöjligheter med miljövänliga val. Själv så har jag ett gott öga till en Bianchi racercykel. Vi får se om det blir något avtal denna gång eller om jag väntar till mars, då det blir en ny period då cyklar kan beställas, säger Ellenor Modig, projektledare för Malmö stads förmånscyklar.

Antalet beställda lastcyklar, 67 stycken, har överträffat förväntningarna, annars är en klassisk damcykel det vanligaste önskemålet hos Malmö stads medarbetare.

Cykelprovningen framför stadshuset

När?

  • 8 och 9 december 11.00 -19.00
  • 10 december 11.00 - 18.00
  • 11 december 10.00 -15.00

Var?

Torget framför stadshuset, August Palms plats 1.

Förmånscykelfakta

Malmö stad som arbetsgivare vill skapa förutsättningar för hållbara resor.

Under arbetet med att ta fram ett förslag till ny mötes- och resepolicy 2020 kom frågan om att erbjuda medarbetare förmånscyklar upp. Ökad tillgång till cykel skulle kunna öka medarbetarnas hälsa och minska påverkan på miljön genom att delvis ersätta bilkörande.

Beslutet om förmånscyklar togs sedan i Malmö kommunfullmäktige i februari 2021. Efter genomgången upphandling har ett kommunövergripande avtal tecknats med leverantören Ecochange, som äger rätten att teckna hyravtal med Malmö stads medarbetare.

Enligt ett regeringsbeslut som träder i kraft 1 januari 2022 ska förmånscyklar med ett marknadsvärde på maximalt 15.000 inte förmånsbeskattas. Den som väljer en dyrare cykel förmånsbeskattas enbart för den överskjutande delen av cykelns värde.

sv
sv