$left
$middle

För alla som inte orkar hålla sig vakna till tolvslaget är Barnens Nyår tillbaka på Stortorget.

Nu blir det nyårsfest igen

Fyrverkerierna i Nyhamnen är tillbaka

Malmös stora nyårsfyrverkeri är tillbaka. Liksom 2019 skjuts det av från Nyhamnen och kommer därför att kunna synas över stora delar av staden. Barnen får ett särskilt fyrverkeri på Stortorget tidigare på nyårsafton.

Text: Tobias Christoffersson och Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Att hälsa det nya året med ett fyrverkeri är en långvarig tradition i Malmö. Ifjol fick stadens nyårsfyrverkeri ställas in på grund av pandemin, men nu är det tillbaka och skjuts av från Nyhamnen vid tolvslaget på nyårsafton.

– Vi hoppas att fyrverkeriet bidrar till en färgsprakande fest för alla nyårsfirande Malmöbor, efter förra årets uppehåll, säger Erland Weerasinghe, chef för fastighets- och gatukontorets arrangemangsenhet.
– Det finns många anledningar till att fira nyår, men i år är det kanske extra roligt att vi kan fira det tillsammans igen.

Ses fint nere vid vattnet

Under många år avfyrades stadens nyårsfyrverkeri vid Malmö opera, med en mängd åskådare samlade på piazzan där. Ja, så många att det till sist blev lite för trångt. Därför flyttades fyrverkeriet till Nyhamnen 2019. Då tog sig mellan femton och tjugo tusen personer dit för att uppleva det på nära håll.

– Fyrverkeriet kan ses fint från flera platser vid vattnet, allra bäst kanske från Anna Lindhs Plats, Hjälmarekajen eller Krankajen vid Dockan, tipsar Erland Weerasinghe.
Själva uppskjutningsplatsen vid Hullkajen i Nyhamnen är däremot avstängd.
För alla barn, varav en del kanske inte orkar hålla sig vakna ända till tolvslaget, blir det ett särskilt fyrverkeri på Stortorget lite tidigare på nyårs-afton, närmare bestämt klockan 17, men likväl storslaget.

Magi och akrobatik

Firandet inleds redan klockan 13 på nyårsafton med scenshower och mingel med dansare och magiker.
– Det är en efterlängtad Malmötradition som är tillbaka. Det blir ett fullspäckat program med kända magiker, internationell luftakrobatik och medryckande dj:ar. Allt-ihop avslutas med ett färgsprakande och barnanpassat fyrverkeri, berättar Lotta Ström, projektledare för Barnens nyår.

sv
sv