$left
$middle

Vinterspelen intar Malmö under jullovet

Mellan 29 december och 9 januari är det dags för Vinterspelen! I ett cirka 1000 kvadratmeter stort tält på Stortorget i Malmö får barn och unga möjligheten att prova på brädspel, tv-spel, VR-upplevelser, cosplay, pyssel, workshops och utomhusaktiviteter. Gör er redo för ett spännande och aktivt jullov i spelens värld där bara fantasin sätter gränser! Evenemanget är gratis, men biljetter behöver bokas för att vi ska kunna begränsa antalet deltagare till 100 samtidiga gäster i tältet.

Vinterspelen har arrangerats två gånger tidigare, vintern 2018 och 2019. Liksom under tidigare år ligger fokus på att presentera ett brett och jämställt innehåll där såväl de mest inbitna som nybörjare ska kunna delta.

- Vinterspelen ska ha låga trösklar och innehållet ska vara inspirerande men också utmanande. Vi vill att besökarna ska få chansen att testa något nytt i en stimulerande miljö, oavsett om det är brädspel, VR, cosplay eller att bygga lego, säger Jessica Nilsson som är innehållsansvarig för Vinterspelen.

Tolv dagar med en mängd aktiviteter

I år kommer ett 30-tal föreningar, spelprofiler och aktörer att medverka. Och det finns en mängd olika aktiviteter att prova på under de tolv dagar som arrangemanget pågår.

Det blir programmeringsworkshops med Imagilabs, en grupp som skapar förutsättningar för unga tjejer och ickebinära att intressera sig för teknik. Det finns även möjlighet att experimentera med ljud i rymdskepp, simulera natthimlen med Vattenhallen och utforska bildredigering.

Stationer med VR-glasögon och racingsimulatorer, en robothörna där det går att styra robotar och köra flygsimulator i rymden, och en hel sektion med legobygge tillsammans med tv-profilen Hans Brettschneider är andra höjdpunkter i programmet.

Mot slutet av arrangemanget blir det cosplayparad där besökarna kan delta. Och i streamingboxen ute på Stortorget kommer kända aktörer inom spelvärlden att framträda, i samtal med programledaren Polski. För de minsta finns pyssel i form av duplo och byggklossar i storformat. Det blir även utomhusaktiviteter på Stortorget som dansshow och fäktning med ljussablar med Ludosport.

Vaccinpass och anpassat arrangemang

Vinterspelen har under tidigare år varit ett välbesökt arrangemang. Med tanke på det rådande läget kring smittspridningen har årets upplaga anpassats för att kunna genomföras på ett säkert sätt. Det kommer att krävas vaccinationsbevis för alla personer över 18 år och alla som vill besöka evenemanget måste boka (kostnadsfri) biljett. Maxantal besökare samtidigt är 100 st. Men även andra åtgärder har vidtagits.

- Arrangemanget är fördelat på flera dagar än tidigare för att deltagandet ska spridas ut över en längre period. Vi kommer även att se till att publikflöden i tältet ska flyta på bra och vi har handspritstationer utplacerade, berättar Pontus Friberg som är projektledare för Vinterspelen.

Andra åtgärder är att spelkonsoler och headset kommer att rengöras kontinuerligt under arrangemanget.

På Vinterspelens hemsida på länken nedan finns fullständigt program och mer information om arrangemanget.

sv
sv