$left
$middle

En bättre stad för alla – det är hela tiden utgångspunkten för Malmö stads nye stadsarkitekt Finn Williams syn på stadsutveckling. Malmö har alla de kvaliteter som fick Finn Williams att älska östra London. Foto: Miriam Preis

Stadsarkitekten som brinner för demokratisk design

”Malmö är verkligen min typ av stad. Den tar sig inte på för stort allvar, den är väl förankrad, och här finns en fantas-tisk kreativitet och kultur. Jag känner mig hemma här.” Malmö har fått en ny stadsarkitekt, dirigenten för Malmös stads-utveckling de kommande åren. Finn Williams från London brinner för den svenska arkitekturtraditionen: demokratisk design.

Text: Tony Ernst, Vårt Malmö

Malmös nya stadsarkitekt är en britt med det lite udda namnet Finn. Det har han fått av sin skotska familj. Han är uppväxt i London, håller på Arsenal, men går på Malmö FF:s matcher sedan några månader tillbaka. Han bor numera i Rosengård, i samma trappuppgång där en viss Zlatan Ibrahimovic växte upp. Innan han fick jobbet i Malmö arbetade han direkt under borgmästaren i London. Nu ska han sätta sin prägel på Malmö.

Vi sitter vid köksbordet i lägenheten i Rosengård. Det är i början av december och kallt ute. Finn Williams skiftar mellan engelska och svenska.
Vem är då egentligen Malmös nye stadsarkitekt? Vad vill han åstadkomma? Och var kommer han ifrån? Finn Williams ler:

– Jag är från London, och har levt där större delen av mitt liv. Jag började min karriär inom den mer traditionella arkitekturen, men blev mer och mer intresserad av att arbeta i en lite större skala. Jag bestämde mig också tidigt för att jag ville arbeta för den offentliga sektorn, och inte designa lyxbostäder för rika klienter.

– Så jag valde en av de mest utsatta stadsdelarna av de trettiotre olika i London: Croydon. Den hade sämst rykte av alla. Men det var ett fantastiskt ställe, som jag omedelbart blev kär i.

Väl i Croydon satte Finn Williams ihop ett team som byggde upp något som efter ett tag blev ansett som ett av de mest progressiva ställena i England. Sedan var det dags att gå vidare.

– Jag älskade det där, men ville lära mig om hur resten av staden fungerade. Så jag började arbeta för hela London, the Greater London Authority. Där arbetade jag väldigt nära borgmästaren. Det var två olika – väldigt olika – borgmästare under min tid där. Först Boris Johnson, sedan Sadiq Khan.

– Även här fick jag arbeta med stora inkomstskillnader och en stor mångfald bland de boende. Jag fick arbeta med arkitektur i dess bredaste form: de sociala dimensionerna, sysselsättning och närings-liv, hur man förändrar ett områdes image, den tunga maskinen i stadsplanering.

Den perfekta rollen i den perfekta staden

Efter alla år i England var flytten till Sverige ett naturligare val än vad man i förstone kunnat tro.
– Jag och min svenska sambo hade varit tillsammans i femton år och hade börjat bilda familj, så vi ville flytta till Sverige. Då dök den här möjligheten upp. För mig var det en fantastisk kombination av den perfekta rollen och den perfekta staden.
– Jag hade varit fascinerad av rollen som stads-arkitekt i många år, vi har inte den i Storbritannien.

Och Malmö har alla de kvaliteter som fick mig att älska östra London: mångfalden, energin, ungdomen, alla internationella kontakter, fortsätter Finn Williams.
Att det blev just Malmö trots att frun kommer från Göteborg och har sin släkt där hänger ihop med vilken typ av stad Malmö är.

– Jag har valt att bo i liknande städer förut, berättar Finn Williams. Jag bodde i Glasgow, inte i Edinburgh. Jag bodde i Rotterdam, inte i Amsterdam. Jag bodde i Porto, inte i Lissabon. Och jag bodde i östra London, inte i västra London. Så Malmö är verkligen min typ av stad. Den tar sig inte på för stort allvar, den är väl förankrad, och här finns en fantastisk kreativitet och kultur. Jag känner mig hemma här.

Sverige har också varit ett föregångsland när det gäller stadsbyggande, något som Finn Williams har varit väl medveten om under hela sin yrkeskarriär:
– Vad jag har försökt att göra de senaste femton åren i London är en svensk tradition: demokratisk design. Uppfattningen att alla har rätt till en boendemiljö de trivs i. Det har varit en ledande princip för mig i allt jag har gjort i Storbritannien. Så det känns fint att få komma hit, där det kommer ifrån.

Vad gör då egentligen en stadsarkitekt? Vad inne-bär jobbet? Finn Williams funderar en stund innan han svarar:
– Som stadsarkitekt har jag möjlighet att forma riktningen som Malmö ska utvecklas i, och se till att det finns en röd linje inom såväl miljömässig som social hållbarhet. Som stadsarkitekt kan man inte bara titta på hur byggnaderna ser ut. Arkitektur är mycket större och bredare. Allt från upphandlingar och markanvisningar till temalekplatser och plane-ringsprocesser med detaljplaner och bygglov. Jag har skapat ett mindre team runt mig som ser till att jag kan vara en stadsarkitekt för hela staden och alla dess invånare.

Nästa stora skifte

Nu börjar Finn Williams komma upp i varv. Man för-står att det här ligger honom varmt om hjärtat. Han brinner verkligen för att göra Malmö till en bättre stad för alla.
– Malmös rykte i dag är starkt internationellt. Man har genomfört stora positiva förändringar i en post-industriell stad. Bo01 och Västra hamnen är välkända i hela världen. Det är något vi ska vara stolta över.

– Men för mig är det mest intressant var nästa stora skifte kommer. Vad händer de kommande tjugo åren som motsvarar det skifte som gjordes i slutet av 1990-talet när Malmö förvandlades?

Finn Williams svarar snabbt på sin egen fråga:
– Växer man upp här så ska man känna att hela staden är tillgänglig för en. Den sociala integrationen är för mig den största utmaningen. Hur kan vi bygga hela Malmö, där varje stadsdel tjänar på helheten men också bidrar till den? Vi har till exempel ännu inte lyckats kommunicera Malmös multikulturella prägel genom vår arkitektur. Det skulle jag vilja se över olika delar av staden.

Finn Williams sökte jobbet som stadsarkitekt i Malmö när det dök upp, men hade nog inte räknat med att få det. Han skrattar:
– Jag blev väldigt förvånad. Mest för att jag inte är svensk och inte pratar perfekt svenska. Men jag tror att det är ett tecken på att Malmö är en stad som vill vara utblickande och förstår sin roll och betydelse.

– Det här är ju punkten där Sverige möter resten av världen. Det är en så strategisk plats. Det ska också sägas: här finns redan många väldigt bra människor på stadsbyggnadskontoret, vilket gjorde att Malmö hade råd att ta en stadsarkitekt som kom med ett lite annat perspektiv.

Optimistisk förebild

Den nye stadsarkitekten är optimistisk inför Malmös framtid. Och hans optimism smittar av sig. Det känns som att det är en spännande tid vi går till mötes här-nere i södern:
– Vi har alla förutsättningar att göra rätt i Malmö. Gunnar Lindman, en av mina företrädare, sa en gång att ”Malmö ska bli en stad utan förorter”. Och att vi har lyckats bygga staden så kompakt gör ju att Rosengård inte är en förort, det är fem minuter på cykel till de centrala delarna. Det är inte alls på samma sätt som i Göteborg och Stockholm. Finns det någon stad i Skandinavien som kan visa hur man kan skapa en rättvis stad med mångfald så är det Malmö.

sv
sv