$left
$middle

Birgitta Trotzig Foto: Ulla Montan

Birgitta Trotzig i fokus när biblioteken samarbetar med Malmö Opera

För första gången någonsin tolkas författaren Birgitta Trotzigs litterära verk på scen i vår. För att minnas och uppmärksamma Trotzig ytterligare bjuder biblioteken i Malmö och Malmö Opera in till bokcirklar, panelsamtal och ett författarsamtal. Första bokcirkeln sker fredag 11 februari.

Operan ”Systrarna” har urpremiär på Malmö Opera 26 mars. Den består av två enaktsoperor, varav den ena är baserad på Birgitta Trotzigs novell ”På andra sidan havet”. För att uppmärksamma Trotzigs författarskap ytterligare och fördjupa sig i hennes litteratur, inledde biblioteken och operan i höstas ett samarbete. Samarbetet har resulterat i en serie arrangemang under titeln ”Birgitta Trotzig i fokus”.

– Vi är mycket glada för samarbetet och vad det mynnat ut i. Att få lyfta en så viktig författare, av den anledning att det görs en opera baserad på hennes text, är jätteroligt, säger Rebecka Eriksson, arrangemangskoordinator på Biblioteken i Malmö.

Bokcirklar, panelsamtal och författarbesök

Arrangemangen består huvudsakligen av bokcirklar och panelsamtal, men också av utställningar. I bibliotekens lokaler kan besökare bland annat se skyltning inspirerad av operans scenografi. Redan fredag 11 februari äger den första bokcirkeln rum då man ska prata om ”På andra sidan havet” ¬– novellen som just nu bearbetas för opera.

– Som Trotzigfantast är det verkligen jättekul att tillsammans med både nya och inbitna Trotzigläsare göra en riktig djupdykning i författarskapet, säger Corina Kläpp, bibliotekarie och ansvarig för bokcirklarna.

På Författarscenen på Stadsbiblioteket möts författarna Ida Börjel, Jenny Tunedal och Jonas Brun 7 april. De har alla influerats av Trotzig och kommer att föra ett samtal om hennes berättande och intensiva språk. Dessutom kommer operan att vara på plats för att framföra ett exklusivt smakprov ur Systrarna.

Att göra opera av en novell

Redan i december smygstartade arrangemangen med ett panelsamtal. Den 16 mars följs det upp med ett nytt samtal kring processen att göra opera av Trotzigs novell. Medverkar gör operans librettist Maria Sundqvist, operans kompositör Catharina Backman och bibliotekarien Corina Kläpp. Tor Billgren, dramaturgassistent, modererar samtalet.

– Vi är stolta över att kunna hjälpa till att ge denna fantastiska berättelse om förlust ett nytt liv. Det har varit en upplevelse att följa arbetet med att tonsätta Birgitta Trotzigs språk och universum, säger Michael Bojesen, vd på Malmö Opera.