$left
$middle

Årets 112-pris går till insatser mot skjutningar i Malmö

Idag, på 112-dagen som uppmärksammas i hela Europa, delar SOS Alarm ut 112-priset. Årets pris går till Polisen, Kriminalvården och Malmö stad för satsningen Sluta skjut.

– Det grova våldet med skjutningar är ett växande problem som skapar otrygghet och kostar liv. Genom årets 112-pris vill vi uppmärksamma ett av initiativen att motarbeta våldet. Sluta skjut tar tag i en komplex situation och visar att samverkan är en viktig framgångsfaktor, säger Maria Khorsand, VD på SOS Alarm.

– Det finns förmodligen flera faktorer som gör att antalet skjutningar med dödligt våld minskar. Efter att ha jobbat med Sluta skjut i mer än fyra år känner jag mig övertygad om att strategin fungerar. Att få det här priset är ytterligare en bekräftelse på att vi troligtvis är på rätt väg, säger Anna på Malmö stad.

Motiveringen till 2022-års 112-pris

112-priset 2022 tilldelas Polismyndigheten, Malmö Stad och Kriminalvården för initiativet Sluta skjut i Malmö. Tillsammans med andra viktiga aktörer och engagerade medborgare har man bidragit till att antalet skjutningar och sprängningar minskat kraftigt i Malmö under de senaste åren. Satsningen är ett fint exempel på samverkan i praktiken som också kan inspirera andra kommuner att följa efter.

Om Sluta skjut

Strategin bygger på att fokusera på hela gruppen kring individen som står för det grövsta våldet. En viktig del är möten i både grupp och enskilt, med gruppmedlemmarna, där samhällets aktörer tydliggör att våldet måste upphöra samt konsekvenserna av fortsatta skjutningar. Konsekvenserna påverkar både dem som begår våldshandlingar och gruppen omkring dem. Samtidigt erbjuds all hjälp som är möjlig, om gruppmedlemmar vill göra en förändring.

Satsningen Sluta skjut syftar till att stävja det grova våldet inom kriminella grupperingar. Arbetsmetoderna bygger på en amerikansk strategi - Group Violence Intervention (GVI) som syftar till att avskräcka våldsdrivande kriminella grupper från att begå grova våldsbrott.

sv
sv