$left
$middle

Vykorten är skapade av förskoleelever på Pildammsstadens förskola, avdelningen Isbjörnen.

Förskolebarnens teckningar om kärlek skickas till alla äldre på äldreboenden

”Från ett litet hjärta till ett stort” är ett projekt som sammanför förskolebarn och äldre som bor på äldreboenden genom bland annat Alla hjärtans dag-hälsningar. I år har barn från Pildammsstadens förskola valts ut för att skapa motiv som tryckts upp och blivit till vykort som delas ut till alla äldre som bor på Malmö stads kommunala boenden.

”Från ett litet hjärta till ett stort” genomfördes för första gången i Malmö stad år 2019, då i liten skala genom ett intimt möte mellan utvalda förskolor och närliggande äldreboenden. Barnen besökte de äldre och lämnade personligen över Alla hjärtans dag-kort som de själva målat. Senare fick de svar tillbaka från de äldre via post.

– Det finns många fördelar med samarbeten mellan våra olika förvaltningar, det är ett ganska enkelt medel för att bygga broar mellan generationer, säger Irmeli Dahlbacka, kultursamordnare på hälsa-, vård och omsorgsförvaltningen, som är en av initiativtagarna.

Under 2020 och 2021 hade äldreboendena restriktioner och därmed kunde barnen och de äldre inte mötas på samma sätt. I år blev avdelningen Isbjörnen på Pildammsstadens förskola istället ombedda att skapa några olika motiv på temat ”Kärlek” som skulle tryckas på vykort och skickas ut till äldreboenden på Alla hjärtans dag.

Kort som hänger i fönster.

På Malmö stadsarkiv har vykorten även hängts upp i fönstret mot Friisgatan för den som vill ta en titt på nära håll.

Färgsprakande collage blev vykort

Barnen började med att prata om kärlek och vänskap tillsammans. Vad är kärlek, hur kan det se ut? Med papper i olika färger, tuschpennor, målarfärg och glitter skapade de sedan en gemensam målning. Delar ur målningen klipptes ut och omvandlades till fyra färgsprakande collage-bilder tillsammans med några utvalda citat från diskussionerna: ”Kärlek kan vara kramar”, ”Jag tänker på mormor och morfar” och ”Jag älskar att va på lekplats”.

– Man får inte så mycket fysisk post nuförtiden, så det här kom mer nog som en positiv överraskning för de boende. Det blir något som går att bevara, något som finns kvar och inte bara är digitalt som så mycket har blivit nu under pandemin, säger Irmeli.

Ser fram emot fysiska möten

Barnen har trots att de inte kunnat möta de äldre varit på besök på äldreboendet Jylland som ligger nära förskolan och tittat på hur det ser ut på ett boende. Man hoppas att det snart ska gå att träffas fysiskt igen, som är tanken med projektet.

– Vi har också läst böcker om att vara gammal och funderat över vad ordet äldre betyder. Nu ser vi fram emot när vi ska gå på teater tillsammans med några av de äldre från Jylland. Men det blir lite längre fram i vår, säger Sabina Krasnici, förskollärare på Pildammsstadens förskola.

En kvinna lämnar över kort till en annan kvinna.

Förskollärare Sabina Krasnici från Pildammsstadens förskola lämnar över Alla hjärtans dag-teckningar till kultursamordnare Irmeli Dahlbacka på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.

sv
sv