$left
$middle

Sofielunds industriområde. Foto: Ginaluca la Bruna

Kulturljudzonen i Sofielund kan få planpriset

Planprogrammet Sofielund är nominerat till Sveriges Arkitekters “Planpris” för ett djärvt steg bort från traditionell planering. Genom att sätta kultur- och industriverksamheter i fokus visar Malmö stad en nytänkande tolkning av blandad stad som inspirerar och bryter ny mark.

- Sofielund är ett utmärkt exempel på hur staden kan utvecklas på ett innovativt och hållbart sätt för Malmöborna. Det känns stort att planprogrammet kan mäta sig med de bästa planprojekten i Sverige under förra året. Det känns också extra kul att Malmö stad blir nominerade under ett jubileumsår när Planpriset firar 30 år, säger Ann-Katrin Sandelius, enhetschef på stadsbyggnadskontoret i Malmö stad.

De lokala aktörerna ges stort fokus och utrymme i Sofielunds fortsatta utveckling. En av dem är Pärra von Andreasson, konstnärlig verksamhetsledare på CFUK (Centrum för Urban Konst) och Hangaren i Sofielund. Han menar att initiativet om kulturljudzonen är en rejäl och modig satsning på kultur som låter det småskaliga och dynamiska fortsätta få plats och fortsätter:

- Planprogrammet ger en seriös långsiktighet för oss som lokala aktörer och möjliggör en fortsatt utveckling av våra verksamheter. Det inspirerar och ger oss energi i tanken att Malmö är en urbankonst- och kulturstad att räkna med i internationella mått mätt. Kulturljudzonen är en fri kulturell satsning som visar upp Malmö när det är som bäst.

Värnar om verksamheter som låter

Sofielunds verksamhetsområde har en rik industriarkitektur som tillsammans med förenings-, kultur- och fritidsliv formar områdets starka identitet. Karaktären i området ska bevaras och främjas vilket bland annat säkerställs genom etableringen av en kulturljudzon. Den ska värna de ljudliga verksamheternas rätt att inte bara låta högt, utan också få stanna på platsen och utveckla stadsdelen på sina egna villkor.

sv
sv