$left
$middle

Carolina Sandvik, Paracusia, 2019

Stor öppningshelg på Malmö Konstmuseum

Tre konstpremiärer, med utställningen HEM i spetsen. Vernissage: lördagen 12 mars, 13.00

HEM

På lördag bjuds det äntligen på fysiskt vernissage igen på Konstmuseet. Då öppnar vårens stora utställning HEM som är full av berättelser som på olika vis tar sig an hemmet.

Hur skapas ett hem och vad får oss att verkligen känna oss hemma? Vad händer när hemmet blir otryggt? Eller saknas helt och hållet?

Utställningen innehåller verk av Marie-Louise Ekman, Karin Mamma Andersson, Peter Johansson, Lars Embäck, Carolina Sandvik, Ernst Billgren, Britta Marakatt-Labba, Carl Larsson, och många fler!

Vernissage: Lördag 12 mars, klockan 13.00
introduktioner av kulturnämndens ordförande Frida Trollmyr, kulturdirektör Pernilla Conde Hellman och Konstmuseets chef Kirse Junge-Stevnsborg. Det blir också presentation av HEM med två av utställningens curatorer, Malin Forssell och Anne Thomasen.

Utställningen pågår mellan 12 mars och 6 november 2022.

Porträtt av Max Ockborn tillsammans med en av hans människolika skulpturer.

Max Ockborn och hans skulptur En krävande kompis

Max Ockborn

Samtidigt som HEM öppnar så slår vi också upp dörrarna för en presentation av Malmökonstnären Max Ockborn i Stora festsalen på Malmöhus slott.

Presentationen sker med anledning av att Ockborn i år tilldelades Barbro och Holger Bäckströms stipendium av Konstmuseet - ett av Sveriges största konststipendier. Utställningen pågår mellan 12 mars och 17 april 2022.

Ockborn kommer själv att vara på plats i Stora festsalen för spontana visningar och samtal efter vernissagen, mellan ca 13.30 -15.30.

Flygbild över kvarteret Lugnet i Malmö, 1974. Många hus rivna.

Flygbild över kvarteret Lugnet i Malmö, 1974

Hestia

Dagen efter vernissagen för HEM är det premiär för videoverket Hestia av konstnären Hans Carlsson som kommer att visas på en husfasad i bostadsområdet Lugnet under utställningsperionden för HEM. Scenografin till verket finns att se i utställningen på Malmö Konstmuseum.

Premiärvisning: Söndag 13 mars, klockan 14.30.
Lugnet, Storgatan 6.
Hestia invigs av konstnären själv samt Anna Johansson, som är en av curatorerna för HEM. Förutom introduktion till verket och dess placering i Lugnet bjuds det även på mingel och tilltugg

Hestia visas i samarbete med MKB Fastighets AB mellan 13 mars och 6 november, dagligen mellan 15.00 -21.30.

Ingen föranmälan krävs till någon av öppningarna. Vernissagen ingår i det vanliga biljettpriset och Hestia är gratis.

sv
sv