$left
$middle

Filmen La Traviata, My Brothers And I som blev vinnare av Unga Filmjuryns pris. Foto: pressbild BUFF

Vinnarna av Malmö stads filmpriser 2022

Med fantastiskt skådespel som bjöd in till både tårar och skratt och för sin förmåga att beröra och inspirera sin publik går Unga Filmjuryns pris och 25000 kronor till La Traviata, My Brothers And I av Yohan Manca. Malmö stads barnfilmspris och 100000 kronor går i år till The Path av Tobias Wiemann för bland annat sin aktualitet om barn på flykt, sin skildring av ungt mod och svåra uppoffringar samt dess storslagna musik.

Under den 39:e upplagan av BUFF Malmö Filmfestival visades totalt 112 filmer från 51 olika länder mellan den 19 och den 25 mars. I år har festivalen äntligen varit tillbaka i salongerna på biografer runt om i Malmö, men den har även funnits kvar digitalt på BUFFplay.se. Utöver det har de i år också visat film i den uppblåsbara biografen för barn som turnerat runt i Skåne.

Under prisutdelningen på Rådhuset ikväll, torsdag den 24 mars, delades Malmö stads två filmpriser ut. Unga filmjuryns pris och Malmö stads barnfilmspris.

Unga filmjuryns pris

Unga filmjuryns pris delas varje år ut till en av åtta ungdomsfilmer. Det är BUFF Malmö Filmfestival som nominerat de åtta filmerna. Priset utses av en ungdomsjury som valts ut av Malmö Kulturskola, kulturkopplingens filmpedagogiska verksamhet. De förbereder och samordnar Unga filmjuryns arbete under ett helt läsår. Unga filmjuryns vinnare får 25 000 kronor.

Juryn består i år av elever från årskurs 8 och 9 på Toftanässkolan. Under BUFF Malmö Filmfestival har de haft i uppdrag att utse den bästa ungdomsfilmen 2022.

– Det är ärofyllt att som regissör och produktionsteam tilldelas ett pris som kommer direkt från ungdomarna. Unga filmjuryns pris kan kopplas till kulturförvaltningens arbete med Kulturell allemansrätt, som handlar om alla barns rätt till delaktighet och medskapande i kulturella sammanhang. Det är med glädje som vi meddelar att unga filmjuryns pris går till La Traviata, My Brothers And I, säger Linda Persson, drama-och filmlärare på Malmö Kulturskola.

Vinnare är La Traviata, My Brothers And I

Orginaltitel: Mes FrÈres Et Moi | Land: Frankrike | År: 2021 | Regi: Yohan Manca

Om filmen:

En lång solkysst sommar i deras franska kuststad ligger framför Nour och hans äldre bröder. Nour är 13, gammal nog att arbeta och därmed bli mer av en ”man”. Alla Nours bröder erbjuder en version av vad ”att vara man” kan betyda: Mo – den fräcka gigolon, Heidi – den listiga brottslingen och den äldste Abel – den stränge ledaren. Nour, däremot, dras till lektionerna i klassisk sång han hör på sitt sommarjobb, och detta ”kvinnliga” kall krockar med allt han lär sig hemmavid. En varm och levande film om att vara sig själv.

Juryns motivering:

Filmen berörde oss alla, den tar upp viktiga ämnen såsom kärlek, familj och våld. Den gav oss både skratt och tårar. Filmen handlar om en tonåring som har en passion för något. Många av oss kan relatera till detta och det är en av orsakerna till varför vi valde denna film som vinnare.

En vacker story med fantastiskt skådespel, scenografi, manus och musik. Vi imponerades av det bra skådespelet från huvudkaraktären, trots hans unga ålder. Hans kamp för att följa sina drömmar, trots hans instabila hemmiljö. Detta inspirerade och lämnade hela juryn med ett starkt intryck.

I juryn:

Elever från årskurs 8 och 9 på Toftanässkolan i Malmö

De nominarede i Unga Filmjuryns pris

Malmö stads barnfilmspris

Malmö stads barnfilmpris delas årligen ut i samband med BUFF Malmö Filmfestival till den filmskapare som enligt juryns bedömning bidragit med den bästa barnfilmen på festivalen. De lägger stor vikt vid kvalitet och nyskapande när vinnaren ska koras. Vinnaren belönas med 100 000 kronor.

– Juryn för Malmö stads barnfilmpris har under filmfestivalen sett de åtta tävlande barnfilmerna som alla håller hög kvalitet. I år äntligen på biograf med en ung publik på plats. Tävlingsfilmerna har bland annat berört svartsjuka, flykt och mobbing. Det har varit en utmaning att välja bland flera väldigt olika filmer, men jag kan med glädje presentera den tyska filmen The Path i regi av Tobias Wiemann som vinnare av Malmö stads barnfilmpris 2022. En stark film om flykt, som är mycket aktuell just nu trots att den utspelar sig på 1940-talet, säger Ann Körling strategisk filmutvecklare på kulturförvaltningen i Malmö stad.

Vinnare är The Path

Orginaltitel: Der Pfad | Land: Tyskland | År: 2022 | Regi: Tobias Wiemann

Om filmen:

Året är 1940 och Rolf och hans pappa är på flykt undan nazisterna. De drömmer om att ta sig till New York, där Rolfs mamma finns. De får hjälp av en flicka, Núria, för att ta sig från Frankrike till Spanien, men när pappan blir tillfångatagen måste barnen klara sig på egen hand. Välgjord och spännande skildring från andra världskrigets Europa.

Juryns motivering:

The Path är en spännande film om motstånd och flykt berättad ur ett barnperspektiv. Där barnen blir utsatta för samma faror som sina föräldrar. Det ger publiken en film om ungt mod och svåra uppoffringar, i en värld där alla vuxna ljuger men av olika skäl.

Filmen är välproducerad, har en episk bredd och bjuder på storslagen musik. Juryn ser det som verkligen positivt med en storsatsning på en kvalitativ barnfilm.

Det är en film om krig som ändå inger hopp, där en hund får symbolisera livskraft och humor. Filmen utspelar sig i dåtid men har ett mycket aktuellt tema, då mer än 30 miljoner barn är på flykt idag.

I juryn:

  • Frida Trollmyr - ordförande i kulturnämnden och kultur- och fritidskommunalråd
  • Nicola Rabi - andre vice ordförande i kulturnämnden
  • Susanne Osten - regissör, dramatiker, författare
  • Janne Vierth - manusförfattare
  • Magnus Ödéhn - skådespelare från barnteatergruppen Obanteatern i Malmö
  • Drazen Kuljanin - filmare manusförfattare och regissör från Malmö
  • Ann Körling - strategisk filmutvecklare kulturförvaltningen, Malmö stad

De nominarede i Malmö stads Barnfilmspris

sv
sv