$left
$middle

Allvarliga angrepp på samhället och polisen under helgen – kommunala verksamheter påverkade

Kriminella personer har under den gångna helgen utnyttjat tillfället att gå till angrepp på samhället och blåljuspersonal på flera orter i Sverige. I Malmö har det skett våldsamheter och förstörelse i Bunkeflostrand och Rosengård. Kommunala verksamheter har påverkats – bland annat Rosengårdsskolan, där lågstadiebyggnaden brunnit ned.

Lördagen den 16 april flyttade polisen en tillståndsgiven manifestation från Landskrona till Malmö. I samband med manifestationen bröt upplopp ut – först i Bunkeflostrand där manifestationen ägde rum, och sedan i Rosengård.

Under manifestationen uppstod stundvis stökiga situationer med stenkastning mot polis, en bil som försökte forcera avspärrningen och en 16-åring som omhändertogs av polisen misstänkt för våldsamt upplopp.

Nätterna mellan lördag–söndag och senare söndag–måndag har sedan präglats av stor social oro med flera bränder, stor förstörelse och stenkastning mot polis.

Kommunala verksamheter har påverkats

Flera kommunala verksamheter i Rosengård har drabbats av förstörelse:

  • Rosengårdsskolan: delar av byggnaden är skadad och flera lokaler går inte att bedriva verksamhet i. Läs mer om Rosengårdsskolan här
  • Rosengårdsbadet: glasrutor har krossats.
  • Även flera gator, parkeringsplatser, soprum och miljöhus har skadats eller förstörts.

Så har Malmö stad jobbat med händelserna

Malmö stads beredskapsfunktion har arbetat dygnet runt i helgen för att följa, förebygga och hantera händelserna. I beredskapen ingår tjänsteperson, kommunikatör och krisstödssamordnare. Teamet har jobbat tätt och i nära dialog med framför allt polis, fält-, fritids- och civilsamhällesaktörer på plats.

Fritidsförvaltningen ordnade så att Tegelhuset kunde hållas öppet under söndagen och arbetsmarknads- och socialförvaltningen satte in extra områdesvärdar för att verka lugnande och stöttande på platsen under kvällen.

Civilsamhällesaktörer har spelat en viktig roll på de olika platserna för att främja en positivare utgång.

Fastighets- och gatukontorets gatujour har varit ute och städat och flyttat bråte under både söndagen och måndagen. Även många frivilliga har hjälpt till både förebyggande och med att lugna och städa.

För dig som känner oro

Centrum för brottsutsatta och medling
Berörda, vittnen, anhöriga och andra som känner oro kan vända sig till Centrum för brottsutsatta för stöd och vägledning. De har öppet dagtid. Telefon: 040-34 92 92.

Social jour, kvällar och helger
Efter kontorstid kan man vända sig till social jour för information, vägledning och stödsamtal. Telefon: 040-34 56 78.

Krisstöd
Krisstöd vid allvarliga händelser

Mer information om händelserna finns på Polisens webbplats

https://polisen.se/aktuellt/polisens-nyheter/?requestId=0&lpfm.loc=Malm%C3%B6

sv
sv